Política
Tamames i l’oda a la ‘Nació Catalana’
El candidat de la moció de censura de Vox ha lloat la “nació de nacions” des que era diputat constituent i ho reiterava en ple discurs del rei el 3-O del 2017
“Del nou nom de ‘Nació’, en tenim precedents singulars com ‘País Basc’, entre d’altres”
En les cartes a Mas hi ha neguit per l’1-O i Puigdemont
El locutor Federico Jiménez Losantos coneixia de primera mà el càsting fet per Fernando Sánchez Dragó i aviat es va escandalitzar al micròfon d’Es Radio. “Fa dies, en una copa d’homenatge a Mario Vargas Llosa, Sánchez Dragó, que és qui va inventar aquesta moció de censura, m’explica en veu baixa: «Això de Ramón Tamames ja està fet. Però no ho diguis, no es pot dir res fins demà.» No li vaig voler dir que dues hores abans Tamames ho havia explicat tot a l’Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques perquè la notícia s’estengués per tot Madrid”, ironitzava Jiménez Losantos el 7 de març. “Santiago Abascal es creu infal·lible quan presenta Tamames com a president en una moció de censura. I no el coneix! Santi no sap qui és Tamames! Jo, sí. Santi no coneix els llibres de Tamames i no els ha llegit! Jo, sí”, és el clam diari del locutor, que connecta amb l’estupor les bases de Vox en veure que el catedràtic de 89 anys oferia, en ple discurs del rei el 3 d’octubre del 2017, un nou estatus polític per a Catalunya i el reconeixement de la “Nació Catalana”. Tamames, que ha passat del PCE –on va viure el Dissabte Sant Roig de la legalització– al CDS d’Adolfo Suárez abans de ser demà el rostre de la censura de Vox, era coherent amb el que opinava sobre Catalunya des de l’etapa de diputat de les Corts constituents.
Com a diputat al Congrés del 1977 al 1982 (legislatures constituent i primera) i del 1986 al 1989 (legislatura tercera), Tamames viu el “retorn a casa” amb un “sabor especial”, com confessava dijous –una ironia més de la moció ultradretana– a la sala de la cambra que porta el nom de la feminista Clara Campoamor. Després que Abascal el presenti demà a les nou del matí a l’hemicicle, el catedràtic de 89 anys, que intervindrà des de l’escó –pel problema de mobilitat que l’incapacita per pujar els sis esglaons de la tribuna–, és un nom habitual del Civet de Fonteta (Baix Empordà), la cita anual en què Luis Conde aplega polítics i empresaris. En l’edició del 16 de setembre del 2017, Tamames va saludar Artur Mas i a partir d’aleshores va néixer un intercanvi epistolar durant la tardor del procés que està recollit en l’última edició revisada del 2018 del llibre ¿Adónde vas, Catalunya?. Després del referèndum de l’1-O i de les càrregues policials, Tamames tria el 3-O, en ple discurs del rei Felip VI en què legitima l’acció policial i obre la porta al 155, per adreçar-se a Mas i insinuar la seva tristor pel que ha vist. “[A Fonteta] et vaig comentar que podríem parlar després de l’1 d’octubre. Des d’aquell dia han passat moltes coses, i sobretot el mateix primer d’octubre, que no és per recordar amb alegries unànimes”, admet.
‘Nació’, com ‘Principat’ o ‘País’
Si bé els instruments de vent de la villa y corte s’entreguen al do de pit de l’a por ellos, aquell 3-O el professor Tamames creu que “és l’hora de plantejar una oferta de possible acord, per frenar una evolució perversa que podríem lamentar tots”. I concreta: “La possibilitat, en cas que es pogués –i ja sé que és molt difícil–, seria saludada per tots com la gran ocasió [...]. No seria tan difícil reconsiderar el nou estatus de Catalunya, i fins i tot el nou nom de la comunitat com a «Nació Catalana». Ja existeixen precedents, encara que siguin molt diferents, de noms singulars en la nostra estructura política, com ara «Principat d’Astúries», «Comunitat Foral de Navarra» i «País Basc»”, il·lustra Tamames en la seva carta a Mas. L’etapa com a diputat constituent permet a Tamames recordar que en l’article 2 de la Constitució del 78, amb el mot nacionalitat, “de fet ja s’estava anunciant la idea de nació, que es va formular en el projecte d’Estatut del 2006, que hauria d’haver-se considerat després del referèndum del poble català el 2010.” “En la Constitució, hi batega la idea que Espanya és una nació de nacions, una supernació”, havia reflexionat ja el 2003 en el seu llibre Introducción a la Constitución Española, que ara escandalitza Vox –el perill de no llegir del qual alerta Jiménez Losantos el partit que ell vota–, però que Adolfo Suárez va beneir fins al punt d’escriure’n el pròleg.
Si bé el 13 d’octubre del 2017 Tamames està angoixat per la DUI –“creuar el Rubicó independentista seria un acte d’autoimmolació dels dos milions de catalans que tu cites que volen la independència”, diu a Mas–, en la carta del 25 d’octubre es neguiteja pel fet que Carles Puigdemont no vagi al Senat per evitar el 155 i opina que la convocatòria d’eleccions seria l’única sortida en “una cruïlla que es complica per moments”.
El gran coneixement de la història de Catalunya que mostra en els llibres i el seu aspecte venerable fan que els portaveus Gabriel Rufián (ERC), Míriam Nogueras (Junts), Ferran Bel (PDeCAT) i Mireia Vehí (CUP) entomin el repte de donar-hi demà rèplica, conscients de l’obligació d’afinar el to. A Rufián no se li escapa que Tamames parla d’Oriol Junqueras com “el Bolívar de Catalunya”. Vehí prepara una rèplica inicial amb reflexions sobre la Transició i el feminisme, i serà Albert Botran qui ataqui Vox en el segon torn. La moció no triomfarà –“té 52 vots, i si el vot fos secret...”, aventura Tamames–, però del retorn del passat depèn que sigui per a Vox el que Losantos anomena “moció en pròpia porta” o “moció de Tamames i Tamemos”.