Política

guerra a ucraïna

Moscou ignora les crítiques occidentals als seus plans de desplegar armes nuclears a Bielorússia

Ucraïna ha demanat una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU

El Kremlin ha menyspreat aquest dilluns les crítiques d’Occident i ha declarat que la reacció dels països occidentals als plans russos de desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia no tindrà cap efecte. “Aquesta reacció, naturalment, no pot canviar els plans de Rússia”, ha destacat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en declaracions a la televisió pública russa recollides per l’agència Efe.

El president rus, Vladímir Putin, va anunciar dissabte un acord amb Bielorússia per desplegar armes nuclears tàctiques en territori d’aquest país, integrat a l’anomenada Unió Estatal juntament amb Rússia. “Aquí no hi ha res d’extraordinari. En primer lloc, els Estats Units fa dècades que ho fan”, ha dit Peskov, que ha reiterat, a més, que l’acord no viola cap de les obligacions de Rússia sobre la no proliferació nuclear, informa Efe.

La reacció d’Occident l’anunci de Putin no es va fer esperar. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va criticar dissabte el que suposaria una nova “escalada” del conflicte i aquest dilluns ha afirmat que Bielorússia encara pot “aturar” el desplegament d’armes nuclears russes, advertint que la UE pot alhora aprovar més sancions, informa Efe. L’OTAN, per la seva banda, ha criticat la “perillosa” retòrica de Putin sobre les armes nuclears. “La retòrica nuclear de Rússia és perillosa i irresponsable”, va dir diumenge la portaveu de l’OTAN, Oana Lungescu.

L’anunci de Putin, tot i que no és inesperat, és un dels senyals en matèria nuclear més pronunciats de Rússia des que va llançar la invasió de la veïna Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, i un avís a l’OTAN sobre el seu suport militar a Ucraïna, país que ha demanat una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU com a resposta a l’anunci del president rus.

Coincidint amb el que prèviament havia expressat el govern nord-americà, l’OTAN va dir també que no havia detectat cap moviment rus que forcés l’Aliança Atlàntica a reajustar la seva posició sobre les armes atòmiques.

“L’OTAN està vigilant i estem vigilant de prop la situació. No hem vist cap canvi en la posició nuclear de Rússia que ens porti a ajustar la nostra”, va afegir Lungescu.

Evacuació d’Avdiivka

Quan la guerra compleix aquest dilluns 396 dies, les autoritats ucraïneses han anunciat l’evacuació dels treballadors municipals de la ciutat d’Avdiivka, en el front de batalla a la regió de Donetsk. D’altra banda, el cap de la policia de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, controlada pels russos, ha sobreviscut a un intent d’assassinat aquest dilluns, quan el seu cotxe va explotar, informen mitjans russos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona