Política

conflicte bèl·lic a l’Est d’europa

Rússia deté un periodista nord-americà i l’acusa d’espionatge

El Servei Federal de Seguretat (FSB) rus va detenir ahir el periodista nord-americà Evan Gershkovich, corresponsal del diari The Wall Street Journal a Rússia, per presumpte espionatge, segons va informar aquesta entitat i va recollir l’agència Efe. Posteriorment, el tribunal de Lefòrtov de Moscou va dictar dos mesos de presó preventiva per al periodista.

Segons les autoritats russes, Gershkovich, que va ser detingut a la ciutat de Iekaterinburg, la capital dels Urals, “recopilava per encàrrec de la part nord-americana informacions secretes sobre les activitats d’una de les empreses del complex militar industrial rus”. El mitjà independent Meduza va assenyalar que el periodista, que s’enfronta a càrrecs que poden comportar una pena de fins a vint anys de presó, era a la ciutat recopilant informacions sobre l’actitud de la població russa respecte dels mercenaris del grup Wagner.

Una font dels serveis de seguretat esmentada per l’agència TASS va afirmar que Gershkovich es va declarar no culpable davant del jutge i que el cas ha estat classificat d’altament secret per la informació rellevant que conté.

Prèviament, el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, va dir que el reporter havia estat atrapat in fraganti pel FSB i, en ser interrogat sobre la possibilitat que Rússia prengui mesures contra altres informadors del diari nord-americà, incloent-hi la possible expulsió del país, el portaveu del Kremlin va afirmar: “Els periodistes acreditats que treballen normalment podran continuar treballant.” La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de Rússia, Maria Zakhàrova, també es va referir a la detenció de Gershkovich i va escriure al seu canal de Telegram que el que el reporter feia a Iekaterinburg “no té res a veure amb el periodisme”. “Lamentablement no és la primera vegada que l’estatus de ‘periodista estranger’, la visa com a periodista i l’acreditació són usades per estrangers al nostre país per encobrir activitats que no són periodístiques”, va afegir.

Per la seva banda, el diari The Wall Street Journal va negar “enèrgicament”, en un comunicat publicat al seu lloc web, les acusacions del govern rus contra el seu corresponsal i va exigir-ne l’alliberament immediat. El rotatiu va assenyalar que el periodista, que és nord-americà, treballa a la seva delegació de la capital russa i cobria esdeveniments a Rússia, i va afegir que enviava tota la seva “solidaritat amb Evan i la seva família”.

El cas de Pablo González

Evan Gershkovich no és l’únic periodista detingut acusat d’espia, ja que el basc Pablo González fa més d’un any que està empresonat en règim d’aïllament en un centre penitenciari de Polònia, acusat d’espiar a favor de Rússia. Amnistia Internacional (AI) va demanar recentment la posada en llibertat de González, que el setembre passat va portar el seu cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2272340-detenen-el-corresponsal-a-russia-de-the-wall-street-journal-acusat-d-espionatge.html

2272340



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona