Política

aliança atlàntica

La bandera de Finlàndia ja oneja a l’OTAN

L’ingrés del país nòrdic a l’organització duplica les fronteres de l’Aliança Atlàntica amb Rússia

Finlàndia ja és membre de ple dret de l’OTAN i la seva bandeja oneja a la seu de l’Aliança Atlàntica, a la qual es incorporar oficialment ahir en un dia històric després d’un accelerat procés d’accés tot i les amenaces de Rússia, amb la qual l’organització transatlàntica duplica així la seva frontera terrestre.

Finlàndia va demanar el seu ingrés a l’OTAN l’any passat, poc després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, trencant així la neutralitat que el país nòrdic havia mantingut fins ara, però “l’era del no-alineament militar ha arribat al final” i “avui [ahir] comença una nova era”, va dir ahir el president finlandès, Sauli Niinistö, en declaracions recollides per l’agència Efe.

La sol·licitud de Finlàndia, així com la de Suècia, feta alhora, deixava enrere la política de no alineament en el marc de la invasió russa d’Ucraïna. Amb la incorporació de Finlàndia com a aliat número 31, explica l’agència ACN, l’OTAN té ara el doble de frontera amb Rússia, ja que Finlàndia té més de 1.340 quilòmetres de frontera amb Rússia. A diferència de la petició d’entrada finlandesa, la sueca continua bloquejada per part de Turquia i Hongria.

El camí de Hèlsinki cap a l’adhesió a l’OTAN ha durat menys d’un any i l’entrada del país coincideix amb el 74è aniversari de la fundació de l’organització transatlàntica. L’adhesió es va formalitzar ahir quan el ministre d’Afers Estrangers de Finlàndia, Pekka Haavisto, va entregar els documents per a l’ingrés al secretari d’estat dels EUA, Antony Blinken.

Un cop formalitzat l’entrada, Haavisto va afirmar que ara l’Aliança Atlàntica té “una tasca important” per aconseguir també l’adhesió de Suècia.

Ja com a membre de l’organització transatlàntica, Finlàndia ha de decidir encara si vol que es despleguin tropes de l’OTAN en el seu territori. A l’arribada a la reunió de ministres d’Afers Estrangers dels estats membres, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va dir, en declaracions recollides per l’ACN, que encara no s’havia abordat aquesta qüestió amb el país. El noruec va indicar que el possible desplegament de tropes no ha estat una de les qüestions que s’hagi tractat en les converses prèvies a l’adhesió.

L’OTAN té desplegades tropes de combat multinacionals en tots els països del franc oriental, entre els quals hi ha Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Eslovàquia, Romania, Hongria i Bulgària. “És una decisió finlandesa. No hi hauria tropes de l’OTAN sense el seu consentiment”, va indicar Stoltenberg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ