Política

irlanda del nord

Biden insta a posar fi al bloqueig polític

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, va oferir ahir un discurs a la Universitat de Belfast en el qual va expressar el seu compromís amb l’acord de pau de Divendres Sant i amb l’autogovern nord-irlandès. El polític demòcrata va arribar dimarts al vespre a la capital nord-irlandesa procedent de Washington (EUA) per participar en els actes de commemoració dels 25 anys de la firma dels acords de pau que van posar fi a tres dècades de conflicte.

“La pau no era inevitable i això mai ho podem oblidar”, va assenyalar el mandatari nord-americà, d’arrels irlandeses, durant el discurs, que va pronunciar gairebé tot de memòria, van informar les agències i mitjans locals. “Han estat necessaris anys de feina llargs i durs per arribar fins aquí. Dependrà de nosaltres mantenir aquest impuls”, va dir el president nord-americà, que hi va afegir: “La vostra història és la nostra història. I, més important encara, el vostre futur és el futur dels Estats Units.”

Biden també va instar els líders polítics nord-irlandesos a restaurar el govern amb una promesa d’inversió d’empreses nord-americanes si la situació política es normalitza, segons informaven els mitjans locals.

La paràlisi política que viuen les institucions nord-irlandeses des de fa més d’un any ha deslluït la celebració dels 25 anys de la firma dels acords de pau. Sobre la crisi política que viu Irlanda del Nord, el demòcrata nord-americà va reivindicar la necessitat d’arribar a un compromís per treure de la paràlisi les institucions.

“Espero que l’Assemblea i l’executiu es restaurin com més aviat millor”, va dir el president dels EUA, que es va mostrar convençut que Irlanda del Nord no tornarà al passat. “Els enemics de la pau no prevaldran”, va dir Biden, que va pronosticar un futur brillant per a Irlanda del Nord.

Prèviament a l’acte a la Universitat de Belfast, Biden es va trobar amb els líders polítics nord-irlandesos i, abans, va prendre el te amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak. Una reunió marcada per les acusacions d’“antibritànic” formulades contra Biden pels unionistes nord-irlandesa. La Casa Blanca va sortir a desmentir les acusacions, segons informacions recollides per l’agència Efe. La visita de Biden continua a la República d’Irlanda, on romandrà fins dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries