Política

JOSEP QUESADA TORNERO

CAP DE L’OPOSICIÓ A CARDEDEU (PSC)

“Havíem estat un centre de serveis d’altres municipis però això s’ha perdut”

“Hem de repensar-lo; no hi construiria més però sí que faria habitatge de protecció oficial”

“Sempre vam donar suport a l’equip de govern en la seva implementació però hem estat crítics perquè calia preparar la ciutadania i no es va fer”

Cal remodelar les places, i les voreres generen queixes perquè són estretes i estan malmeses
Hem de potenciar els desplaçaments a peu, en bici i cotxe mentre el transport públic no arribi arreu

Llicenciat en dret i amb formació en matèria urbanística, una trucada de Salvador Illa el 2015 va permetre a Josep Quesada (1966) endinsar-se en la política. Va treballar 18 anys a l’Ajuntament de la Roca del Vallès, en duu 15 al de Mollet i és al Consell Comarcal del PSC.

De quina manera resumiria aquests darrers quatre anys?
Hi ha hagut dos moments. El primer, ocupat per la pandèmia, i en aquest sentit quan va ser l’hora del confinament vam consensuar amb l’oposició que no ens convenia fer batalla política sinó posar-nos al servei i al costat del govern i el pla de mesures contra la covid va ser consensuat per tot el consistori. Però la valoració de l’actual equip de govern no és bona i, potser perquè l’alcalde tenia presa la decisió de no aspirar a un següent mandat, s’han fet les coses de pressa i corrents i de manera incorrecta, sobretot en els dos últims anys.
Pot esmentar alguns exemples concrets?
Doncs el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Nosaltres sempre vam donar suport a l’equip de govern en la seva implementació però també vam ser molt crítics amb la manera en què es va dur a terme, atès que es va fer de la pitjor manera possible.
Per què?
Perquè ells tenien clar que volien implementar-lo abans de les eleccions i nosaltres feia temps que els havíem dit que era un tema en què calia preparar bé la població, amb una bona pedagogia que impliqués la gent, i no es va fer així. Com a conseqüència, al principi va ser percebut per la ciutadania com una imposició: el 15 de juliol del 2022 es va implementar però en canvi el tràmit administratiu per aprovar-lo s’havia fet a finals de maig o principis de juny. O sigui, que quan es va informar la ciutadania tothom ja sabia que començava el dia 15. Fruit d’aquestes presses, hi ha una percepció general de la població que s’apropa a nosaltres perquè no se sent escoltada per l’equip de govern, que no li resol els problemes que li planteja.
En quins altres àmbits s’han fet les coses massa ràpid?
Per exemple en el canvi del sistema de contractació de les escoles bressol, perquè es van equivocar i ho van fer il·legalment. Els vam avisar per tal que rectifiquessin però ho van tirar endavant i vam votar que no a la proposta. O tot un seguit de coses que han passat a última hora perquè tenien compromisos, com ara modificacions del pla d’ordenació urbanística municipal; habitualment es realitzava una comissió de treball prèvia i en algunes ocasions han passat directament al ple sense informar l’oposició.
Se li fa prou cas, a l’oposició?
Com que l’equip de govern té majoria absoluta, les decisions ja estan preses. Moltes vegades quan dius alguna cosa, més que prendre-s’ho com una voluntat de millora, s’ho agafen com un atac o quelcom personal.
Queden moltes coses pendents per fer a Cardedeu?
Per mi, moltes, començant per la mobilitat, i en aquest sentit l’Ajuntament ha pres moltes decisions sense explicar-les correctament a la gent, o la millora del sistema de recollida porta a porta. I la més important, que és que aquest equip de govern no escolta el ciutadà, o el tema de la seguretat ciutadana, amb el qual penso que tenim un problema en determinats barris i no s’està fent res per resoldre’l.
Recentment van ser a Can Serra copsant les inquietuds i mancances de la gent. Què us van traslladar?
La pacificació de la carretera de Dosrius i la millora de la plaça on vam ser. En aquest sentit, un problema que té Cardedeu és que les places públiques estan igual que fa molts anys i entenem que necessiten una remodelació. O l’estat de les voreres, que sempre genera queixes perquè són estretes i estan malmeses, fet que genera dificultats a l’hora de caminar-hi.
En quin estat es troba Cardedeu en l’aspecte urbanístic? Seria possible urbanitzar-hi més?
El pla d’ordenació urbanística municipal de Cardedeu és del 2007, és a dir, està fet sobre unes bases socioeconòmiques que han canviat molt i a més hi ha hagut la pandèmia, la guerra d’Ucraïna... Aquest model s’ha de repensar perquè a més la majoria de previsions que tenia aquest POUM amb relació al sòl urbanitzable no s’han desenvolupat. A més, el pla s’ha de tocar per donar prioritat a la construcció d’habitatge de protecció oficial. El lloguer és molt car i hem de fer-hi quelcom, per exemple posar a disposició habitatge de protecció oficial.
És un dels municipis de la comarca que ha crescut més en els últims 10 anys. Caldria posar-hi límits?
El creixement que hem tingut fins ara és sostenible perquè el podem aguantar bé però hem de repensar Cardedeu, reflexionar sobre quin municipi volem per definir-ne el model de creixement. Jo no hi construiria gaire però sí que hi faria habitatge de protecció oficial per a la gent que vulgui venir-hi a viure. Els plans d’ordenació actuals no es fan tant en funció de l’oferta com de la demanda, no són de creixements importants sinó de creixements de qualitat.
I quina és la situació en medi ambient i sostenibilitat?
En aquests àmbits estem anant molt lents. Encara recordo que el juliol del 2019, quan va prendre possessió l’actual equip de govern, el regidor ens va fer una proposta de com implementar energies renovables i va estar molt bé però quatre anys després tot just s’està començant a fer alguna cosa.
S’han canviat la majoria de la il·luminació pública del municipi apostant per la tecnologia led i està bé però cal fer més coses, com ara que els habitatges privats incorporin mesures d’eficiència energètica.
S’ha obert la convocatòria d’ajuts pel lloguer als joves. Hi esteu d’acord o hi ha alguna lletra petita que us grinyola?
En el tema de l’habitatge, nosaltres sempre hi hem donat suport i hi hem votat a favor perquè entenem que és una prioritat. Només ens vam oposar a la decisió de definir Cardedeu com una àrea d’habitatge tensa, va ser una modificació de la llei d’habitatge que va tramitar el govern i que s’havia aprovat viciada, atès que els advocats del Parlament ja van determinar que era una llei que no s’ajustava a la Constitució i no era competència de la Generalitat. Estem a favor de polítiques d’habitatge sempre que siguin efectives i no venguin fum perquè això genera frustració als ciutadans.
L’equip de govern ha venut fum en matèria d’habitatge?
Segur, perquè van anunciar que havien reduït el preu dels habitatges però va durar el que va durar perquè de seguida va arribar la sentència del TC i se’n va anar en orris. D’altra banda, penso que són mesures complexes i s’han de valorar altres qüestions més enllà de les legals; segurament si restringeixes el mercat de l’habitatge pots provocar efectes negatius.
El fet de disposar d’un gran nombre de vies de comunicació és positiu o té alguns inconvenients?
Estar ben comunicat sempre és positiu perquè no tots els habitants de Cardedeu hi treballen i els que ens hem de desplaçar a fora ens trobem ben comunicats. Ho estem en tren, tot i que ens agradaria estar-ho més perquè les freqüències que tenim des de Granollers cap amunt no són les mateixes que cap avall, estem ben comunicats a través de les carreteres. Per tant, és un poble atractiu per viure-hi com ho hauria de ser per atraure determinats tipus d’activitats.
De quin tipus?
Aquesta és una assignatura pendent, els seus polígons, activitat econòmica perquè són molt petits, alguns estan pendents de desenvolupar. Hauria de ser una de les prioritats del pròxim equip de govern perquè en definitiva és important que vingui indústria, indústria verda respectuosa amb el medi ambient, perquè això et genera riquesa i ocupació.
Caldria aprofitar o crear més sinergies amb els municipis del voltant, com ara les Franqueses, la Roca, Llinars...?
Sens dubte. Allò que m’agradava abans de Cardedeu, perquè ara crec que s’ha perdut, és que havia estat un centre de serveis dels altres municipis. Darrerament, però no només en l’últim mandat, per les polítiques implantades tot això s’ha anat perdent, ens hem mirat molt el melic i no hem estat atents a altres coses i pot ser que altres ajuntaments que abans venien cap a nosaltres ens hagin passat al davant. A Cardedeu som 18.000 habitants i per tenir més força hem de crear sinergies amb els ajuntaments de les poblacions del voltant i demanar coses comunes que ens interessin a tots.
De quina manera es podrien recuperar aquestes sinergies?
Doncs primer parlar amb totes les forces de l’Ajuntament per trobar elements comuns per veure què fa falta per anar a les administracions competents a reclamar-ho i sempre des de la humilitat i la col·laboració.
Què en pensa, del carril bici?
Del carril bici o del carrer bici? Hem d’apostar per una mobilitat saludable i sostenible, això vol dir potenciar dins de Cardedeu els desplaçaments a peu i en bicicleta i també en cotxe mentre el transport públic no arribi a tot arreu. Si treballes a Polinyà trigaràs dues hores a arribar a Cardedeu, però en cotxe només mitja hora.
A Cardedeu existeix un horitzó laboral esperançador per als joves?
A Cardedeu i arreu cal fer polítiques per potenciar que, als joves, se’ls pugui contractar i introduir al mercat laboral. Calen polítiques d’acompanyament, demanar-les a qui tingui competència i nosaltres, en la mesura que puguem, implementar-les amb els recursos disponibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.