Política

unió europea

Eslovàquia se suma a Hongria i Polònia en el veto al cereal ucraïnès

Brussel·les avisa que no poden prendre “accions unilaterals” després de prohibir les exportacions de gra procedent d’Ucraïna

Eslovàquia s’ha afegit aquest dilluns a Hongria i Polònia en la prohibició d’importació de cereals i altres productes agrícoles procedents d’Ucraïna, tot i l’advertència de Brussel·les que no poden prendre “accions unilaterals”, atès que la política comercial és competència exclusiva de la Unió Europea, informa l’agència Efe.

Polònia i Hongria van decidir aquest dissabte prohibir la importació de gra d’Ucraïna després de les protestes dels agricultors. Primer ho va fer Varsòvia i poques hores després Budapest. La decisió va arribar, expliquen les agències Efe i ACN, després que els agricultors de tots dos països hagin protestat durant setmanes per l’impacte que té en els seus mercats l’arribada de productes ucraïnesos sense aranzels. Els agricultors hongaresos i polonesos argumenten que s’estan saturant els mercats i provocant una caiguda dels preus.

Les exportacions ucraïneses de cereals tradicionalment sortien a través del mar Negra, però amb la invasió russa d’Ucraïna va quedar bloquejada. Un acord impulsat per l’ONU i Turquia entre Rússia i Ucraïna va permetre l’estiu passat reobrir parcialment aquesta ruta, que ara es veu de nou amenaçada per Moscou.

Eslovàquia s’ha sumat aquest dilluns a la iniciativa de Polònia i Hongria tot i l’advertència de Brussel·les sobre el veto. La portaveu de Comerç de l’executiu comunitari, Miriam García, ha avisat que no poden prendre “accions unilaterals” i els ha recordat que la política comercial és competència exclusivament de la UE.

Ha assegurat, segons informa l’ACN, que són “conscients” de l’impacte que té l’arribada de productes d’Ucraïna al bloc comunitari sense aranzels, motiu pel qual ha informat que estan estudiant un segon paquet d’ajuda per donar resposta a les “preocupacions” dels agricultors dels països fronterers amb Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia