Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Rússia condemna el periodista i opositor rus Vladímir Karà-Murzà a 25 anys de presó

L’opositor i periodista rus Vladímir Karà-Murzà va ser condemnat ahir per un tribunal del país a 25 anys de presó, que haurà de complir en un centre d’alta seguretat amb restricció posterior de llibertat per un any i sis mesos per alta traïció, difusió d’informació falsa sobre l’actuació de l’exèrcit rus a Ucraïna i cooperació amb una ONG declarada indesitjable per la justícia russa. A més, el tribunal li imposa una multa de 400.000 rubles –prop de 4.500 euros– i li prohibeix exercir el periodisme durant set anys. La defensa ja ha anunciat que recorrerà contra la sentència.

La condemna del dissident, en presó preventiva des de fa un any, va generar una gran expectació i va reunir prop d’un centenar de periodistes i diplomàtics a l’edifici del tribunal, segons el portal digital Mediazona, citat per Efe. L’ONU, el Consell d’Europa, la UE, els EUA i el també opositor rus Aleksei Navalni van condemnar la sentència, com també ho va fer el govern britànic –Karà-Murzà en té la nacionalitat– i va convocar l’ambaixador rus a Londres, Andrei Kelin.

Durant el judici, Karà-Murzà ha negat els càrrecs que se li imputaven i ha estat crític amb el procés judicial. La setmana passada va dir en un tribunal de Moscou: “Subscric cada paraula que he dit.” “No sols no em penedeixo de res, sinó que n’estic orgullós”, hi va afegir, en declaracions recollides per la BBC. Desenes de periodistes independents van exigir la seva llibertat en una carta en què van qualificar d’“infundades” i “cíniques” les acusacions i de polític el procés judicial.

Recentment, els advocats de Karà-Murzà, considerat pres de consciència per Amnistia Internacional, van informar que havia estat diagnosticat de polineuropatia en extremitats inferiors, conseqüència dels dos enverinaments de què va ser objecte, el 2015 i 2017. El 2022 el Consell d’Europa li va atorgar el premi Václav Havel de Drets Humans.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2278833-l-opositor-rus-vladimir-kara-murza-condemnat-a-25-anys-de-preso.html?cca=3

2278833



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona