XILE
Boric nacionalitzarà la indústria del liti
El president xilè vol convertir el país en el principal productor mundial d’aquest component clau per a les bateries de cotxes elèctrics
Renegociarà els contractes amb les empreses que exploten els jaciments
Xile ha fet un pas per no quedar enrere en la cursa global per a l’explotació de liti, un mineral imprescindible per fabricar les bateries dels cotxe elèctrics i del qual el país sud-americà posseeix les reserves més grans del món.
El president xilè, el progressista Gabriel Boric Font, va anunciar la nova estratègia del liti, que pretén posar sota control de l’estat la producció d’aquest component industrial estratègic.
“El repte és que el nostre país es transformi en el principal productor de liti del món, augmentant així la riquesa i el desenvolupament, distribuint-la de manera justa mentre protegim, alhora, la biodiversitat”, va dir Boric, que va anunciar la nacionalització en un discurs televisat, dijous passat.
El president va recordar que dos predecessors seus, Eduardo Frei Montalva i Salvador Allende, van nacionalitzar durant els seus mandats el coure i la indústria, respectivament.
El govern xilè redactarà, al segon semestre, el projecte de llei que crearà l’empresa nacional de liti a la qual es transferiran les operacions que actualment executen dues empreses privades, Sociedad Química y Minera de Chile (SQM) i la nord-americana Albemarle.
Els contractes d’aquests dos gegants del sector i principals productors mundials de liti expiren el 2030 i el 2043, respectivament. Boric va assegurar que respectaran aquests contractes però que els renegociaran. Els futurs contractes de liti només s’emetran com a associacions público-privades amb control estatal, hi va afegir.
No només Xile es mou per protegir els seus recursos naturals. L’any passat, Mèxic va nacionalitzar els jaciments de liti, mentre que Indonèsia va prohibir el 2020 les exportacions de mineral de níquel, un altre material clau per a les bateries.