Política

sudan

Arriben a Madrid els evacuats de Sudan pel ministeri de Defensa

Des de l’inici del conflicte han mort més de 420 persones, i 3.700 més han resultat ferides

Els ciutadans evacuats de Sudan pel ministeri de Defensa han aterrat aquest dilluns a Madrid. Fonts del ministeri d’Afers Exteriors han explicat que el ministre José Manuel Albares els ha rebut a la Base Aèria de Torrejón de Ardoz. L’avió de la Força Aèria espanyola tenia 72 passatgers a bord dels quals 34 de nacionalitat espanyola. La resta són d’onze nacionalitats diferents. Les persones evacuades són, principalment, personal de l’ambaixada de Khartum i ciutadans que vivien al país.

Abans d’arribar a Madrid, els evacuats han fet escala a Djibouti. Amb aquesta mesura, Defensa ha donat per finalitzada l’operació d’evacuació al Sudan, on ha esclatat un episodi d’extrema violència.

Fonts oficials diuen que la situació és estable

L’Exèrcit sudanès ha afirmat aquest dilluns que la situació operativa en la capital, Khartum, és estable, mentre continua en contacte amb els líders de diversos països per a evacuar les missions diplomàtiques atrapades en el conflicte des del passat dia 15 entre les Forces Armades i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR).

“La situació operativa és visiblement estable i les nostres forces continuen ampliant progressivament l’operatiu de seguretat de la zona de Khartum per a evitar causar danys a les zones residencials”, segons un comunicat de les Forces Armades.

El comunicat també afegeix que els “milicians rebels” en referència a les FAR “es van dispersar a gran escala a Khartum i en parts limitades de Khartum Nord enmig dels barris per a refugiar-se en aquestes concentracions residencials i prendre als ciutadans com a escuts humans”.

Evacuació d’estrangers

Ahir, nombrosos països van evacuar del seu personal diplomàtic, com els Estats Units, i també dels seus compatriotes, com en el cas d’Espanya, encara que les repatriacions continuen també aquest dilluns.

Més de 1.000 ciutadans europeus han pogut ser evacuats ja de Sudan en una operació “complexa” però “reeixida” iniciada durant el cap de setmana per diversos països de la Unió Europea, segons ha informat avui l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell.

Els combats iniciats el 15 d’abril entre l’Exèrcit de Sudan i les FAR van sorgir després de setmanes de tensió entorn de la reforma de les forces de seguretat en les negociacions per a formar un nou govern de transició. Totes dues forces van ser els artífexs del cop d’estat conjunt que va enderrocar al govern de transició de Sudan l’octubre de 2021.

Des de l’esclat del conflicte, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), han mort més de 420 persones i més de 3.700 han resultat ferides.

L’enviat de l’ONU a Sudan diu que es quedarà al país

L’enviat especial de la missió de Nacions Unides a Sudan, Volker Perthes, ha assegurat aquest dilluns que romandrà al país amb l’objectiu de continuar treballant per a resoldre l’actual crisi entre dos rivals militars que ha deixat més de 420 morts des del passat dia 15.

“Un petit número de personal contractat internacionalment, inclòs l’enviat especial del secretari general, Volker Perthes, romandrà a Sudan i continuarà treballant per a resoldre la crisi actual i tornar a les tasques encomanades per l’ONU”, segons un comunicat de la missió de l’ONU a Sudan.

Perthes ha dit que la presència del personal de l’ONU “sobre el terreny s’ha ajustat a la llum de la situació de seguretat”, però ha volgut assegurar que “no hi ha cap pla ni pensament que l’ONU abandoni Sudan”. “Estem compromesos a romandre a Sudan i fer costat al poble sudanès de totes les formes possibles. Farem tot el que puguem per a salvar vides al mateix temps que protegim la seguretat del nostre personal”, va assenyalar l’enviat.

L’ONU ha traslladat avui temporalment al seu personal contractat internacionalment de Khartum a Port Sudan, en l’est de Sudan i a la vora de la mar Roig, per a la seva posterior evacuació als països veïns, on treballaran a distància, com a mesura per a reduir els riscos per a la seguretat del seu personal sense deixar de prestar assistència a la població de Sudan.

Al voltant de 700 membres del personal de l’ONU, d’ONG internacionals i d’ambaixades, així com les persones a càrrec seu, han arribat a Port Sudan per carretera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA