Política

ESTAT ESPANYOL

Primo de Rivera, exhumat del Valle de los Caídos

Les restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, ja no són, des d’ahir, al Valle de los Caídos, rebatejat com Cuelgamuros, on eren a l’altar major de la basílica des del 1959. Amb aquest acte, que coincidia amb el 120è aniversari del naixement del dirigent falangista, culmina un procés que va començar l’any 2007 amb la primera llei de memòria històrica i que l’any 2019 ja va exhumar les restes del dictador Francisco Franco del mausoleu per decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l’aval del Tribunal Suprem. L’exhumació de Primo de Rivera compleix amb el que estableix la llei de memòria democràtica, que impedeix la presència de restes mortals a cap lloc “preeminent” del recinte.

Després de retirar les restes es va celebrar una missa amb els familiars del falangista i, cap a la una del migdia, les restes de Primo de Rivera van sortir dels recinte en un cotxe fúnebre en direcció al cementiri madrileny de San Isidro, escollit per la família, ja que hi ha les restes mortals d’altres familiars del fundador de la Falange; hi van arribar cap a dos quarts de dues i hi van ser enterrades sense homenatges.

A diferència del que va passar quan es van exhumar les restes del dictador Franco, acte del qual el govern espanyol va concretar els detalls tant del procés d’exhumació com del trasllat del fèretre en helicòpter fins a El Pardo i va ser transmès en directe per mitjans de comunicació enmig d’una gran expectació, després d’una intensa polèmica política avivada per la resistència de la família del dictador al trasllat de les seves restes mortals, en el cas de les de Primo de Rivera els familiars han sol·licitat l’exhumació sense esperar que el govern espanyol executés el canvi d’emplaçament en aplicació de la nova norma, i ahir es va fer a porta tancada i sense presència d’autoritats ni de premsa. Un centenar de persones van esperar a les portes del cementiri de San Isidro, on no es podran fer homenatges a Primo de Rivera, l’arribada de les restes mortals en un ambient d’un cert malestar, va informar Efe, per l’exhumació i l’actitud de la seva família, i amb moments de tensió amb la policia, que va detenir tres persones.

Reaccions polítiques

Pel que fa a les reaccions a l’exhumació, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va apuntar que s’emmarca en “l’absoluta normalitat”; la vicepresidenta segona de l’executiu, Yolanda Díaz, va afirmar que amb aquesta exhumació el govern espanyol compleix la llei i resol una “anomalia històrica”, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va dir que “és una bona notícia per a la democràcia”, però va advertir que cal “aplicar amb més eficàcia” la llei de memòria democràtica “perquè els familiars de les víctimes del feixisme tinguin reparació”. “Cal treure els feixistes dels mausoleus i dels carrers”, va publicar a Twitter. Pel que fa al PP, el seu portaveu, Borja Sémper, va acusar Pedro Sánchez d’utilitzar l’exhumació com una cortina de fum sobre els problemes “reals” dels espanyols, segons l’ACN. I l’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé va acusar en una piulada el govern espanyol de “profanar la tomba” de Primo de Rivera “i la nostra història”, va dir.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2281485-primo-de-rivera-exhumat-del-valle-de-los-caidos.html?cca=3

2281485



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona