Política

Montse Venturós

Alcaldessa de Berga

“Veig gent molt crispada”

Montse Venturós va plegar el juliol del 2021 com a alcaldessa de Berga per raons de salut i encara no té l’alta

L’afectaven les crítiques i també l’actitud del secretari

Després de sis anys a l’alcaldia de Berga, a la qual va accedir gairebé per sorpresa el 2015 i en la qual va ser ratificada vorejant la majoria absoluta el 2019, la cupaire Montse Venturós va dimitir el juliol del 2021 quan va veure que s’havien enquistat els problemes de salut que li havia generat i que l’havien obligat a agafar-se alguns mesos de baixa mèdica. I és que a aquelles altures ja havia tingut un parell de desmais i havia de fer les conferències de premsa asseguda per evitar desplomar-se, fins que li van diagnosticar un trastorn adaptatiu ansiós depressiu, del qual encara avui no té l’alta.

Un cúmul de factors van fer que arribés a aquest extrem, començant pel fet que, admet, no duia bé la pressió. “No soc gens ampla d’espatlles, qualsevol crítica me la prenc a pit i intento canviar el que em demanen”, confessa. I és que era ben conscient d’on es ficava, però tot i això no ho paeix. “Sé que vagis on vagis seràs criticat, no ho faràs mai bé per a tothom, però veig gent molt crispada i molt mala llet arreu; si ja juguen brut així amb una alcaldessa de Berga, què no faran amb el president de la Generalitat!”, exclama. Venturós lamenta, a més, que les xarxes socials són “molt tòxiques”; tant, que ella va sortir de totes fa un parell d’anys.

A tot plegat, encara s’hi afegeix que des del 2017 va viure un assetjament laboral i un obstruccionisme “molt bèstia” per part del secretari municipal, que va ser “molt dur” perquè va arribar a “bloquejar” qüestions cabdals per al municipi. L’exalcaldessa, a més, hi suma una raó “estructural” de gènere, ja que creu que la gent s’hi atrevia més amb les crítiques només pel fet de ser dona. “És molt bèstia”, constata. Factors inesperats com la pandèmia, que la va situar com a directora de la residència i de l’hospital comarcal, li van acabar de donar l’estocada. “Duia quatre mesos de baixa i l’oposició em va començar a dir que no era responsable, que havia de fer el pas al costat...”, descriu. I tot i que volia acabar el mandat, va parlar amb la metgessa i li va dir que la baixa era de llarga durada. Va plegar.

És clar que del tot tampoc se n’ha desvinculat. Si en l’anterior mandat la van haver de convèncer a ella per continuar, ara ha estat ella qui ha animat el seu successor, Ivan Sànchez, a repetir, tot i que admet que ara li sap greu haver-lo empès perquè ha de ser pare. “Canvia molt ser al davant, tindràs els regidors que vulguis però l’alcalde sempre està sol”, reflexiona. A més, al març va haver d’anar, amb 42 testimonis més, a declarar per la denúncia posada davant la direcció general d’Administració Local contra l’anterior secretari, que de fet ja feia uns anys que estava de baixa. Finalment, la Generalitat l’ha suspès del tot, però tot i que ella va declarar per escrit, només de rememorar antics episodis li ha provocat un altre brot que l’ha dut a estar un altre mes de baixa.

Ara Venturós porta un negoci familiar d’ultramarins, que acaba d’ampliar amb una segona botiga a Berga, i tot i que tenia molta por en tornar-hi, admet que ha perdut ben pocs clients. Ella, però, continua vivint a la Nou de Berguedà, on li han insistit, sense èxit, perquè encapçali una llista alternativa a l’equip de govern actual. “Es necessiten quatre persones però ningú vol entrar a participar en res; és normal que els costi trobar gent”, constata. I és que, segons ella, la política de sempre ja generava això, però “la nova política, que és un eslògan fastigós, només ha servit perquè els triturin com a persones; el model és aquest”. “M’agrada la política, però no sé si hi tornaré”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA