Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna alerta que l’explosió a Crimea anticipa la contraofensiva

Els mercenaris russos de Wagner continuen avançant al front de la ciutat de Bakhmut

L’explosió registrada dissabte al port de Sebastòpol, a la península de Crimea, anticipa la contraofensiva ucraïnesa per recuperar el terreny conquerit per l’exèrcit rus. Així ho ha confirmat el comandament sud de l’exèrcit ucraïnès, que ha qualificat l’atac com a “preparatiu” d’aquesta contraofensiva per part de les forces armades de Kíev. “L’acció forma part dels preparatius per a l’àmplia ofensiva a gran escala que tothom està esperant”, ha afirmat la portaveu del Comandament Sud, Natalya Humenyuk, en declaracions citades per diversos mitjans ucraïnesos, i segons confirma l’agència Efe.

Els serveis secrets d’Ucraïna han explicat que l’explosió, que les autoritats de Crimea van denunciar dissabte i que segons sembla va ser provocada per un atac amb drons, ha destruït deu tancs amb 40.000 tones de combustible destinades a la flota russa del mar Negre. Humenyuk també ha assegurat que les autoritats prorusses de Crimea són conscients que l’amenaça “és real” i que per aquest motiu estan evacuant les famílies dels militars que hi ha desplegats a la península. Divendres, el ministre de Defensa ucraïnès, Oleskii Réznikov, va manifestar que els preparatius per a la contraofensiva “s’estaven enllestint”, i el president, Volodímir Zelenski va alertar que l’operació es posarà en marxa encara que Kíev no hagi rebut els avions de combat dels seus aliats.

Wagner avança

Per la seva banda, els mercenaris del grup Wagner han assegurat que han conquerit quatre illes de cases al front de Bakhmut. “Les unitats d’assalt han continuat expulsant l’enemic de la part occidental de la ciutat”, ha explicat el general rus Ígor Konashénkov, que ha confirmat que els mercenaris ja han arrabassat vint-i-cinc illes de cases en aquest escenari de combats. Altres fonts han indicat que Wagner, els responsables dels quals fa dies que s’exclamen al ministeri de Defensa rus per la falta de munició, han pres pràcticament tots els edificis alts de la ciutat, tret de l’Institut de Medecina.

Al seu torn, l’exèrcit ucraïnès ha negat que Wagner estigui a punt de tallar-li la via de retirada per la carretera que uneix Bakhmut amb Chasiv Yar, com havia informat el nord-americà Institut d’Estudis de la Guerra.

Rússia relleva el “carnisser de Mariúpol”

Paral·lelament a l’evolució dels combats, el ministeri rus de Defensa ha anunciat el relleu del general Mikhail Mizíntsev, més conegut com el “carnisser de Mariúpol”, com a viceministre de Proveïment. El seu càrrec l’assumirà el general coronel Alekséi Kuzmenkov, fins ara número dos de la Guàrdia Nacional. Mizíntsev havia assumit el càrrec al setembre després de liderar el setge del port de Mariúpol, a la regió de Donetsk. El seu relleu es produeix després que el president rus, Vladímir Putin, visités fa un mes aquell port, que va ser clau per obrir un corredor entre Rússia i l’annexionada península de Crimea. El general, que també havia estat responsable d’accions durant la intervenció militar russa a Síria, ha estat sancionat per Occident. Tanmateix, el màxim responsable Wagner, Ievgueni Prigozhin, ha convidat el general sortint a incorporar-se per comandar aquest grup de mercenaris.

Aquesta mateixa setmana, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha denunciat “la destrucció del 90%”, de Mariúpol i ha titllat Rússia de “estat terrorista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona