Política

POLÍTICA

La candidatura de “ses nenes” de Cadaqués

Ester Martín encapçala la candidatura de Juntes per Cadaqués a les pròximes eleccions municipals. El nom del partit no té la voluntat de convertir el femení en un genèric que també inclogui els homes de la candidatura, com és el cas d’Unides Podem. Simplement reflecteix que la llista, amb onze titulars i quatre suplents, està exclusivament formada per dones. Una llista pensada, a més, amb tota la seva intenció amb l’objectiu de fer un homenatge a les dones de Cadaqués, que històricament, però des de l’ombra, s’han ocupat de “manar, portar les cases i les finances”. Segons Martín, Cadaqués ha estat tradicionalment un patriarcat “encobert” sota un matriarcat. “Eugeni d’Ors ja va escriure que el nostre poble sempre ha estat regit per un matriarcat. Nosaltres volíem homenatjar aquestes dones que, des d’una segona línia, han tingut tanta importància per a la nostra població”, explica Martín

Martín posa com a referent d’aquestes dones Caritat Serinyana, esposa de l’escriptor Frederic Rahola, que sempre havia reivindicat l’escolarització de les nenes de la població. Un cop vidu –Serinyana va morir el 1915–, Rahola va acomplir el somni de la seva esposa d’aixecar una escola per a nenes, a la qual posaria el seu nom, i que actualment és l’institut escola Caritat Serinyana-Cap de Creus.

Juntes per Cadaqués ha pogut fer una llista només de dones perquè els municipis de menys de 3.000 habitants, com és el cas, estan exempts de complir la llei de paritat electoral. Aquesta llei no permet que els integrants d’un o altre sexe tinguin una representació menor al 40% en una candidatura.

L’alcaldable de Juntes assegura que totes “ses nenes” de la candidatura estan encantades de formar-ne part, tot i que ben poques tinguin experiència política. Martín n’és una, atès que va començar la legislatura com a regidora. Posteriorment va plegar per motiu personals: “Totes estan molt motivades i il·lusionades. Jo em vaig posar al davant, però anem plegades i a totes.” Juntes vol treballar perquè les noves generacions puguin “quedar-se al poble” i perquè els veïns que “piquen pedra” i generen negoci i llocs de treball ho puguin continuar fent. “Cadaqués ha de ser de qui l’estima i se’l sent seu”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona