Política

municipals

Dona, alcaldable i el factor de l’edat

L’edat és un factor discriminatori sobretot en una dona. I si a més s’és alcaldable? Les alcaldesses i també alcaldables el 28-M de més edat dels seus respectius partits, Maria Rosa Vila (Junts), d’Amer, i Lourdes Fuentes (ERC), per Santa Cristina d’Aro, li donen valor. “Ser gran és experiència. La gent de la nostra edat, oberta de ment i amb bagatge, tenim temps i podem aportar molt als ajuntaments”, destaca Maria Rosa Vila, de 69 anys. “L’experiència és un grau a l’hora de gestionar”, assenyala Lourdes Fuentes, de 71. Vila remarca la necessitat de fer el pas i “creure-s’ho”, combatent així la denominada síndrome de la impostora

L’alcaldessa de Viladamat i alcaldable per la CUP, Dolors Pons, de 63 anys, considera que el fet de ser dona en política municipal “no implica cap diferència quant a la manera de governar un poble o preparar els pressupostos municipals en perspectiva de gènere”. Per Pons, la ideologia sí que hi influeix. Bregada en la lluita antifranquista, activista en barris lumpen i a favor de l’escola catalana pública a Santa Coloma de Gramenet i des de fa 12 anys resident a Colera, l’alcaldable del PSC, Dolça Garcia Monroy, és del parer que en la gestió pública la dona té una visió més àmplia: “Escolta molt i retorna l’escolta. Penso que és una perspectiva de les dones de totes les edats.”

“Com ho veus, nena”

Per la candidata de la CUP, de Santa Coloma de Farners, Ivette Casadevall, ser dona i jove “és circumstancial perquè als homes no se’ls destaca així”, tot recordant la síndrome de la barrufeta. I recalca que han de ser les aptituds les que han de validar la cap de llista. Ivette Casadevall recorda els reptes estructurals que tenen totes les dones en un espai, el de la política, tradicionalment masculí. “No és fàcil. He estat regidora a l’oposició i sovint he hagut de sentir el diminutiu, el «què en penses, nena» desprestigiant la teva vàlua tant professional com política”, remarca l’alcaldable del PSC a Santa Cristina d’Aro, Marta Poyatos, de 32 anys. Hi afegeix que hi ha encara molts prejudicis en relació amb la capacitat de gestionar un ajuntament si el perfil de la candidata és jove. L’alcaldable d’Implicats per Isòvol –llista associada a ERC– , a la Baixa Cerdanya, Laia Carrera, de 28 anys, dona valor a la implicació dels joves als ajuntaments, ja que aporten “inquietuds diferents”. “Ser dona jove en un municipi petit no és un handicap; en cap moment m’he sentit discriminada”, hi afegeix. Amb 25 anys, Íngrid Moreno és l’alcaldable d’Avancem - Compromís Municipal, vinculada a Junts, a Sant Joan de les Abadesses. Reconeix que fer el pas l’ha empoderada com a dona i que la societat ha avançat: “En una altra època no m’hauria pogut presentar i no hagués tingut la rebuda que he tingut.” Destaca la implicació política del jovent, que pot aportar aire fresc, noves visions, energia i vitalitat. “En un ajuntament, com més edats diferents hi hagi, més s’enriqueix un poble.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona