Política

El govern retreu a Madrid la manca de planificació davant la sequera

Plaja acusa la ministra Teresa Ribera de “riure’s dels pagesos” quan afirma que l’Estat ha actuat amb previsió

Denuncia que l’executiu espanyol ha passat mesos “donant aigua per a tothom” i que “ha tancat l’aixeta d’un dia per a l’altre”

El govern ha responsabilitzat l’executiu espanyol de part de la manca d’aigua que afecta la pagesia catalana a Ponent. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern, la portaveu Patrícia Plaja ha retret a la ministra Teresa Ribera que afirmi que el gabinet presidit per Pedro Sánchez ha actuat “amb planificació” quan “els tractors dels pagesos catalans s’estan manifestant a la porta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)”, de la qual “no es pot fer una valoració positiva”.

“Sorprenen –ha indicat Plaja– les declaracions de Ribera, que sembla que se’n rigui, dels pagesos catalans”. La portaveu del govern ha subratllat que el govern espanyol ha estat “sense fer res durant molts mesos, amb aigua per a tothom” però que després “ha tancat l’aixeta d’un dia per a l’altre”. Segons Plaja, això no és pas planificació sinó “improvisació” que ara “paguen els pagesos i les pageses”. Per aquest motiu, Plaja ha exigit “coresponsabilitat” al govern espanyol per la part que li pertoca en el problema, amb les aportacions econòmiques que calguin per minimitzar les pèrdues del sector.

Com a contraposició, la portaveu ha recordat que les primeres mesures de la Generalitat a les envistes de l’escassetat d’aigua es van prendre el mes de setembre del 2021, “mentre que, amb un règim pluviomètric similar, la CHE va prendre les primeres decisions fa un mes”, un fet que, per la portaveu, justifica plenament les protestes de la pagesia.

La Generalitat admet que el camp està rebent “el cop més dur de la sequera”, i, segons ha subratllat Plaja, els pagesos “han de saber que aquest govern és aquí per acompanyar.-los”. En un primer balanç, la manca d’aigua ja ha afectat el cereal de secà, i també tindrà conseqüències en altres conreus com la vinya o olivera. “També hi pot haver pèrdua d’arbres fruiters, i hi haurà menys pastures i s farratges”, una situació que agreuja, ha recordat Plaja, el problema de les plagues que estan malmeten els conreus, com ara la sobrepoblació de conills.

Durant la roda de premsa s’han volgut deixar clares dues prioritats. La primera, que a cap població de Catalunya hi falti aigua de beure. L’altra, segons Plaja, és “alleujar la càrrega que la sequera està comportant a tot el sector primari”.

“Estem en contacte setmanal amb el sector agrícola i ramader a través de la taula agrària”, ha afegit, i ha recordat que el govern té “una via de diàleg oberta per fer front conjuntament al problema”. Tot i que ha descartat quantificar les pèrdues al camp, “perquè encara és aviat i caldrà veure com evoluciona la climatologia els pròxims dies”, Plaja ha anunciat que es recollirà setmanalment tota la informació de les afectacions “per comarques, cultius i activitats”, per tenir dades en temps real i poder aplicar les mesures necessàries.

Des d’Acció Climàtica “s’està en contacte permanent amb el sector de la pagesia través de la Taula Agrària”, ha puntualitzat la portaveu, que també ha remarcat que hi ha “reunions bilaterals amb tots els sectors que estan patint” de cara a concretar els ajuts que caldrà aportar-hi.

“Miratge”

Respecte a les pluges caigudes i les que anuncien algunes previsions per als pròxims dies, es constata que han servit per tancar la tendència decreixent en embassaments com Sau i que han generat un lleuger repunt al de la Baells. A la resta, però, no hi ha hagut canvis. “És important –ha conclòs la portaveu– que la pluja no ens faci veure un miratge, perquè en cap cas servirà per revertir el problema de sequera extrema”. Per aquest motiu, malgrat que en els pròxims dies pugui haver-hi algunes pluges, es continuaran “extremant les mesures d’estalvi i eficiència d’aigua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona