Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia pressiona en Bakhmut

Ucraïna estudia “diversos escenaris” per a la contraofensiva

Rússia manté la pressió en el bastió ucraïnès de Bakhmut, que finalment no va poder conquerir per a les celebracions del Dia de la Victòria –contra els nazis– del 9 de maig, mentre Kíiv estudia diversos escenaris per a llançar la seva contraofensiva que, possiblement, no serà l’última. “Tenim diversos escenaris (per al contraatac). Tots s’estan treballant”, ha reconegut aquest dimarts Oleksii Danílov, secretari del Consell de Defensa i Seguretat Nacional d’Ucraïna.

Danílov ha assegurat que, “depenent de les circumstàncies que es presentin en un moment o un altre, es prendran les respectives decisions”. Alhora, ha insistit que actualment no hi ha cap persona a Occident que conegui tots els plans de Kíiv, que encara “no han estat aprovats”.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytró Kuleba, ha matisat per la seva part que la contraofensiva que prepara l’exèrcit, possiblement, “no serà l’última”. “No pensin en aquesta contraofensiva com l’última, perquè no sabem en què quedarà”, ha assenyalat en declaracions al periòdic alemany Bild. Kuleba ha indicat que si l’operació no aconsegueix els resultats desitjats, hi haurà nous contraatacs.

Les declaracions de les autoritats ucraïneses es produeixen després que el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i el ministre britànic d’Exteriors, James Cleverly, prometessin aquest dimarts que els seus països continuaran fent costat a Ucraïna després de la contraofensiva de Kíiv.

El cost de conquerir Bakhmut

Entretant, Rússia ha assegurat avui que frena els contraatacs ucraïnesos en els flancs de la ciutat de Bakhmut. “Les subdivisions de les tropes Aerotransportades frenen les accions de l’enemic en els flancs”, ha assenyalat en el, seu part bèl·lic diari el portaveu del ministeri de Defensa, tinent general Ígor Konashénkov, que ha assegurat a més que els destacaments d’assalt, en referència als mercenaris del Grup Wagner, “van continuar les operacions ofensives per a capturar barris als afores del nord-oest i oest de la ciutat”.

El portaveu del Grup Oriental de les Forces Armades d’Ucraïna, Serhiy Cherevaty, ha reconegut per la seva part que la situació continua sent difícil en l’urbs, on els combats van començar l’agost passat. Segons les seves declaracions televisades, Moscou utilitza cada vegada més tropes regulars en Bakhmut a causa de les elevades baixes entre els combatents de Wagner.

Tensió entre el Grup Wagner i responsables de l’exèrcit rus

Segons Andriy Biletski, fundador del batalló nacionalista ucraïnès Azov i líder del partit polític Cos Nacional, les tropes ucraïneses han fet avenços en els voltants de Bakhmut, on haurien alliberat part del territori ocupat i infligit importants pèrdues a la brigada separada mecanitzada número 72 de les Forces armades de Rússia.

En una de les seves recents declaracions, el cap dels Wagner, Yevgueni Prigozhin, va denunciar la retirada de les seves posicions dels militars russos d’aquesta brigada.

Segons Prigozhin, qui assegura haver rebut només el 10% de l’ajuda reclamada al ministeri de Defensa rus, prendre el flanc que van abandonar els homes de la brigada mecanitzada 72 li va costar en el seu moment la vida a 500 wagnerites –mercenaris del Grup Wagner–.

La Tercera Brigada Separada d’Assalt de les Forces Armades d’Ucraïna va confirmar per la seva part que una de les brigades russes que intenten prendre el control total de la ciutat de Bakhmut va abandonar les seves posicions deixant enrere “500 cadàvers”.

Segons l’estatunidenc Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW), Prigozhin ha fracassat en el seu intent d’obligar Defensa a prioritzar Bakhmut davant altres objectius que es proposa l’exèrcit regular. D’altra banda, l’ISW opina que Moscou s’està preparant per a una guerra llarga a Ucraïna si s’ha de jutjar per unes recents declaracions del president Vladímir Putin, qui vol presentar a Rússia com un país que resisteix amb èxit a tot Occident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona