Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Zelenski afirma que Ucraïna necessita més temps per llançar una contraofensiva

El president ucraïnès diu que les brigades de combat estan “preparades”, però que l’exèrcit del seu país encara necessita “algunes coses”, inclosos els vehicles blindats que “arriben per lots”

El Kremlin reacciona dient que cal “una resposta adequada” dels militars russos

Els EUA acusen Sud-àfrica de proporcionar armes a Rússia

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat aquest dijous en una entrevista amb diversos mitjans de comunicació, entre els quals hi havia la BBC, que el seu país necessita més temps per llançar una contraofensiva contra les forces russes mentre l’exèrcit espera el lliurament de l’ajuda promesa.

Zelenski ha descrit les brigades de combat, algunes de les quals entrenades pels països de l’OTAN, com a “preparades”, però ha dit que l’exèrcit ucraïnès encara necessita “algunes coses”, inclosos els vehicles blindats que “arriben per lots”. El mandatari ha afegit que creu que amb el que ja tenen poden avançar i “tenir èxit”, però “perdríem molta gent”, fet que ha qualificat d’“inacceptable”. “Hem d’esperar. Encara necessitem una mica més de temps”, ha afirmat. Tot i així, s’ha mostrat confiat en el fet que l’exèrcit ucraïnès pugui avançar, ha advertit dels riscos d’un “conflicte congelat” que, segons ha dit, és amb el que “comptava” i ha afegit que no es pot pressionar Ucraïna perquè es rendeixi en territoris.

Respecte a les sancions occidentals a Rússia, el president ucraïnès ha afirmat que estan tenint un impacte en la indústria de defensa russa i ha esmentat les existències de míssils esgotades i l’escassetat d’artilleria. “Encara tenen molt als seus magatzems, però... ja veiem que han reduït els bombardejos per dia en algunes zones”.

En referència al presumpte atac amb drons al Kremlin la setmana passada que Moscou va descriure com un intent d’assassinar el president Vladímir Putin, Zelenski ha tornat a rebutjar l’acusació russa que Ucraïna hi estava al darrere i ha dit que creu que podria haver estat una operació de falsa bandera portada a terme per la mateixa Rússia com a “excusa” per atacar Ucraïna.

Pel que fa al suport dels EUA, Zelenski ha rebutjat els temors de perdre’l si el president nord-americà, Joe Biden, que s’ha compromès a donar suport a Ucraïna el temps que calgui, no és reelegit el 2024.

El Kremlin ha reaccionat a les declaracions de Zelesnki i el portaveu, Dimitri Peskov, ha afirmat que requereixen “una resposta adequada” dels militars russos, que, ha dit, “prendran les decisions corresponents des del punt de vista militar”.

Acusacions dels EUA

Per altra banda, l’ambaixador dels EUA a Sud-àfrica, Reuben Brigety, ha acusat aquest país de subministrar armes a Rússia durant la guerra a Ucraïna, malgrat la neutralitat que Pretòria diu mantenir respecte el conflicte, segons informa Efe. Brigety ha assegurat en una roda de premsa que Sud-àfrica va proporcionar armament a Rússia mitjançant el vaixell rus ‘Lady R’, que va atracar a la base naval de Simon’s Town, a Ciutat del Cap, el desembre de l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona