Política

estat francès

La Fiscalia demana processar a Sarkozy pel possible finançament libi de la campanya del 2007

Els càrrecs podrien comportar-li més de deu anys de presó

La Fiscalia Nacional Financera de França ha sol·licitat aquest dijous el processament de l’expresident Nicolas Sarkozy (2007-2012) pel presumpte finançament il·legal de Líbia de la campanya electoral de 2007, que el va portar al poder.

A més, la Fiscalia ha demanat el processament d’altres dotze persones, entre elles l’exministre de l’Interior Brice Hortefeux, segons ha detallat l’organisme en un comunicat.

Sarkozy, de 68 anys, està acusat de quatre càrrecs: desviament de fons públics, corrupció passiva, finançament il·legal d’una campanya electoral i associació de malfactors amb vista a cometre una infracció penada amb més de deu anys de presó.

També estan acusats el diputat i exministre conservador Éric Woerth, que va ser tresorer d’aquesta campanya electoral, i Claude Guéant, que va ser secretari general de l’Elisi durant la major part de la presidència de Sarkozy.

Un altre dels acusats és l’intermediari franc-libanès Ziad Takieddine, qui assegura que va lliurar entre 2006 i 2007 cinc milions d’euros a Sarkozy, que llavors era encara ministre de l’Interior, i a Guéant, el seu cap de gabinet.

Aquest cas es refereix al presumpte finançament de la campanya presidencial de 2007, que el va portar a l’Elisi, amb fons enviats pel llavors dictador libi Moammar al-Gaddafi.

Es tracta del tercer cas legal que afronta Sarkozy, president entre 2007 i 2012, i que ja ha estat condemnat judicialment en els dos primers.

L’1 de març de 2021, Sarkozy es va convertir en el primer expresident francès condemnat a una pena de presó ferma, en ser sentenciat a tres anys de presó, dos d’ells exempts de compliment i el tercer en arrest domiciliari, per corrupció i tràfic d’influències.

Dimarts que ve, el Tribunal d’Apel·lació de París emetrà la seva sentència sobre el recurs presentat per l’expresident contra aquesta condemna, que li va tancar qualsevol possibilitat de retorn a la política activa.

Aquest cas es referia als contactes que va mantenir el llavors advocat de Sarkozy, Thierry Herzog, amb un magistrat del Tribunal Suprem per a obtenir beneficis personals en favor de l’expresident en altres casos a canvi d’ajudes per a la promoció del jutge.

I el 30 de setembre de 2021 Sarkozy va ser condemnat a un any de presó, que podria complir en arrest domiciliari si es confirma en apel·lació, pel finançament il·legal de la seva campanya presidencial de 2012, en la qual va ser derrotat pel socialista François Hollande. Aquesta sentència també ha estat recorreguda.

A més, Nicolas Sarkozy va declarar com a testimoni el març de 2021 en el judici contra diversos col·laboradors seus a l’Elisi per corrupció, en l’anomenat “cas dels sondejos”.

Aquest procés va acabar amb diverses condemnes per encarregar sense licitació pública centenars de sondejos d’opinió, molts d’ells a més no referits a Sarkozy sinó a rivals polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona