Política

Les ocupacions, un dels principals reptes del mandat dels alcaldables de la Selva

Els alcaldables de la Selva proposen més vigilància i mobilitzar habitatges buits per acabar amb les ocupacions

L’alta incidència d’ocupacions a la Selva ha portat que sigui un dels principals punts de debat durant la precampanya de les eleccions en alguns dels seus municipis, com ara Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, i Riells i Viabrea, la tercera població amb una taxa més alta a tot el país. Diversos alcaldables de la comarca afronten la campanya amb l’objectiu d’abordar un dels principals reptes del mandat. Alguns aposten per reforçar la vigilància, mentre que d’altres busquen diàleg amb els ocupes per evitar que s’hi estableixin. Alguns candidats també remarquen que cal actuar amb els habitatges buits i expropiar-los per evitar el problema. Tot i així, la majoria de candidats coincideixen en diferenciar els casos de famílies vulnerables que ocupen cases perquè no tenen recursos de les persones que ho fan per fer-hi activitats delictives, com ara plantacions de marihuana. A la Selva s’han registrat 237 ocupacions en tot el 2022, una de les xifres més elevades de tot Catalunya.

Riells i Viabrea, la tercera població amb més ocupes

Segons dades dels Mossos, Riells i Viabrea és el tercer municipi de Catalunya que ha tingut més ocupacions en proporció als habitants. Entre el 2018 i el 2022 s’han registrat 3.552,2 habitatges ocupats per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana catalana se situa als 338,1. Tot i així, l’alcalde de la vila i candidat d’ERC Josep Maria Bagot, afirma que ens els dos últims anys l’ocupació s’ha reduït notablement aconseguint reduir-la un 70% (van començar el mandat amb 120 casos i ara en tenen una trentena). Assegura, doncs, que estan “en bon camí” i per aconseguir-ho han apostat per un mètode basat en incrementar la vigilància i la pressió i també compaginar-ho amb el diàleg.

De cara al proper mandat, l’alcaldable d’ERC preveu mantenir aquesta estratègia, que se sumarà a la conversió del cos de vigilants en Policia Local. Cada any aniran convertint dos agents i preveuen completar la transició en dos anys. A més, també volen instal·lar càmeres de vigilància als carrers que els ajudi en aquesta estratègia de liquidar les ocupacions conflictives.

Pressió policial a Caldes

A Caldes de Malavella el volum d’ocupacions és menor i a dia d’avui només en tenen una dotzena. Les que queden són persones sense recursos on l’alcalde del municipi, Salvador Balliu, ha anunciat que no vol incidir-hi perquè no generen conflictes de convivència. El cas de Caldes ha consistit en “fer pressió” policial en aquelles cases i urbanitzacions on sabien que hi havia ocupacions delictives. Per aconseguir-ho el consistori va fer un estudi per saber si la gent que entrava en un habitatge buit ho feia per necessitat o no. Balliu ha recordat que hi havia casos en què veien “cotxes bons” o eren persones “que no anaven als serveis socials”. En aquests casos, s’incrementava la pressió policial per aconseguir que els delinqüents marxessin.

De cara al proper mandat, Balliu apunta que li agradaria culminar un dels seus reptes més importants: reformar la normativa estatal.

Serenos a Maçanet

Maçanet de la Selva suma 167 ocupacions en els últims cinc anys i es troba en la desena posició del llistat de municipis catalans amb més cases ocupades. A dia d’avui només n’hi ha 13 en actiu. Malgrat tot, el candidat del PSC a l’alcaldia de Maçanet de la Selva, Javier Gómez, aposta per reduir-les a partir de la creació d’un cos de serenos.

“Atacar el problema de base” a Santa Coloma

Per a la CUP de Santa Coloma de Farners, la solució no passa per incrementar la vigilància, sinó que cal “atacar el problema de base”, que és mobilitzar l’habitatge buit. L’alcaldable de la formació a la capital de la Selva, Ivette Casadevall, recorda que “si hi ha ocupacions és perquè hi ha habitatges buits” i per això cal buscar els responsables de tenir les cases i pisos tancats en comptes de “criminalitzar” la pràctica de l’ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona