Política

Els ocupes polaritzen el debat barceloní

Colau insta en un debat a no comprar “el relat de la dreta” en aquesta qüestió

La dreta acusa els governs local i català de passivitat policial amb el fenomen

El curs dels esdeveniments previs, amb l’atenció política i mediàtica assenyalant de cop dos centres socials ocupats del barri de la Bonanova als quals durant anys i panys ningú havia fet el més mínim cas, ja feia intuir que seria així. I, dit i fet.

Ahir, primer dia de la campanya electoral de les municipals pròpiament dites a Barcelona, va tenir l’ocupació com a tema estel·lar, juntament amb la política de pactes, de controvèrsia. I res millor que ajuntar tots els candidats en un debat electoral, en aquest cas organitzat pel diari La Vanguardia i RAC1, per donar més reverberació a la controvèrsia.

L’alcaldessa i candidata de BComú, Ada Colau, va ser la primera a incidir en el tema per demanar que no es comprés “el marc de la dreta i l’extrema dreta” quan s’abordi la qüestió de l’ocupació, de la qual va dir que és un fenomen que “ha baixat moltíssim” a la ciutat, i criticant que el conflicte actual hagi estat atiat per “alguns partits”. La rèplica més frontal li va venir dels caps de llista del PP (Daniel Sirera), Valents (Eva Parera) i Ciutadans (Anna Grau), que van arribar a acusar la Generalitat i l’Ajuntament d’ordenar als seus cossos policials de no actuar, “Colau té els ocupes acostumats a regalar-los-ho tot”, va etzibar Parera, mentre que Grau va criticar la “banalització” del fenomen, alhora que va considerar que l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa “forma part del problema”.

Per la seva, banda el número 1 de la llista del PSC, Jaume Collboni, va manifestar que el seu partit té “tolerància zero amb les ocupacions” i va proposar que s’elaborés una nova ordenança de civisme per “posar ordre als carrers”, mentre que Ernest Maragall (ERC) va aprofitar per carregar contra els socialistes recordant que els edificis ocupats de la Bonanova són propietat de la Sareb, “la immobiliària de Pedro Sánchez”, que fa deu anys que els té “abandonats”. Finalment, Xavier Trias (Junts) va emfatitzar que “ocupar un pis és un delicte”, però ha reconegut que hi ha altres ocupacions d’“origen social complicat” que requereixen un “lideratge preventiu”.

Ja fora de debat, la qüestió en general, i els fets de la Bonanova en particular, van continuar generant soroll. Així, Daniel Sirera, candidat del PP, ha aprofitat una roda de premsa per parlar de l’inici de la campanya per buscar directament el turmell de l’alcaldessa: “És molt greu que en una societat moderna i democràtica una alcaldessa que va ser ocupa defensi els ocupes, estigui molt orgullosa d’haver estat ocupa i doni habitatge social a persones que entren per una porta per ocupar aquell immoble”, va censurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans