Política

ÀSIA

El guanyador de les eleccions a Tailàndia proposa una gran coalició de govern als partits opositors als militars

El bloc prodemocràtic va sumar més del 60% dels vots als comicis de diumenge

El líder del partit tailandès Move Forward (Avançar traduït al català), Pita Limjaroenrat, que es va imposar a les eleccions generals de diumenge al país, ha fet públic aquest dilluns que ha proposat a cinc formacions opositores més crear una gran coalició, que tindria una àmplia majoria al parlament. “Entre els sis partits aconseguiríem aproximadament 309 escons dels 500 de la cambra baixa”, ha dit el polític, segons recull d’agència Efe. El seu partit té una ambiciosa agenda de reformes i ha aconseguit 151 parlamentaris als comicis.

Les eleccions de diumenge —vistes com una oportunitat per consolidar la democràcia a Tailàndia i deixar enrere gairebé una dècada de poder del primer ministre actual, el general Prayut Chan-ocha, que va arribar al poder el 2014 després d’un cop d’estat i que va aconseguir guanyar les eleccions el 2019, que van ser qualificades de poc transparents— van tenir com a clars guanyadors els dos principals partits de l’oposició i considerats el bloc prodemocràtic, que van sumar més del 60% dels vots, superant les formacions més conservadores i vinculades a l’exèrcit que formaven l’actual coalició de govern. El líder de Move Forward, de 42 anys, que s’ha presentat als periodistes aquest dilluns com “el proper primer ministre de Tailàndia”, segons l’agència Reuters, ha indicat que ha parlat amb la líder del Phue Thai, Paetongtarn Shinawatra —filla de l’oligarca i exprimer ministre a l’exili Thaksin Shinawatra—, segona formació en les votacions amb 141 parlamentaris, per convidar-la a formar una coalició juntament amb quatre partits minoritaris, tots opositors al govern sortint, vinculat als militars, amb l’objectiu d’“intentar formar govern com més aviat millor” per aconseguir una “transició suau” respecte l’anterior executiu, ha apuntat el guanyador de les eleccions. Pheu Thai ha confirmat més tard que ha acceptat la proposta de Pita de formar una coalició d’oposició, segons informa el diari britànic The Guardian.

Tot i així, per a escollir el proper primer ministre tailandès també entra en joc el Senat, amb 250 membres electes per l’extinta junta militar i majoritàriament conservador, per la qual cosa l’oposició no assoliria els 376 diputats que donen majoria al sumar les dues cambres legislatives. En aquest sentit, Pita Limjaroenrat ha advertit d’un “preu alt” a pagar si hi ha interferències en el resultat electoral que condueixin a la formació d’un govern en minoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona