Política

Eleccions a turquia

Erdogan afronta la segona volta de les presidencials en una posició de força

Els resultats oficials atorguen al president sortint el 49,5% dels vots davant el 44,89% de l’opositor Kiliçdaroglu

La nova votació serà el pròxim 28 de maig

El president sortint de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, aguanta l’embat de l’oposició. El polític islamista, a qui donaven com a perdedor tots els sondejos davant el seu adversari socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu, és el guanyador de les eleccions presidencials celebrades diumenge al país. Erdogan suma així una nova victòria després de vint anys en el poder, tot i que aquesta vegada ha perdut la majoria absoluta, la qual cosa l’obliga a lluitar per la reelecció en una segona volta el pròxim 28 de maig.

Després d’un recompte electoral farcit d’acusacions de manipulació entre el president sortint i l’oposició, la Comissió Electoral ha confirmat aquest dilluns el triomf d’Erdogan amb el 49,5% dels vots, més de quatre punts d’avantatge sobre el seu principal adversari, Kemal Kiliçdaroglu, que suma un 44,89% de les paperetes, amb pràcticament tot el vot escrutat.

Erdogan afronta una decisiva segona volta des d’una posició de força, perquè d’acord amb les dades oficials s’ha quedat a les portes de revalidar la majoria absoluta, que, en canvi, el seu partit, l’AKP, i els seus socis ultranacionalistes i islamistes, si que aconseguirien retenir en el Parlament.

Segons l’escrutini encara no oficial, l’AKP i els seus aliats obtindrien 322 del total de 600 escons en joc, mentre que l’aliança opositora de Kiliçdaroglu tindria 213 diputats i la formació d’esquerres HDP i els seus socis, 65.

Uns resultats que mostren una Turquia polaritzada. Al final, ni el desgast de dues dècades al poder, de creixent autoritarisme, ni les crisis econòmiques ni les crítiques a la seva gestió dels devastadors terratrèmols del febrer passat han estat suficients per passar factura a Erdogan, que de cara a la segona volta del 28 de maig, que es preveu històrica, surt amb un avantatge de 2,5 milions de vots sobre Kiliçdaroglu i podria guanyar el seu tercer mandat consecutiu.

L’oposició, en canvi, afronta debilitada el nou embat electoral. I és que la derrota ha estat una gerra d’aigua freda per l’oposició després de tots els sondejos la donaven com a cavall guanyador en presentar-se més unida que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona