Política

municipals

Ordre electoral de treure estelades i pintades en deu municipis d’Osona i Moianès

La junta electoral de Vic ordena la retirada en 24 hores arran de la denúncia de l’espanyolista Impulso Ciudadano

A Vic l’organisme obliga a treure fins i tot una pancarta de l’escola en català

La Junta Electoral de Zona de Vic ha ordenat a deu ajuntaments d’Osona i Moianès que retirin durant la campanya electoral estelades de les façanes consistorials, pintades o una placa de record de l’1-O, i fins i tot una pancarta en favor de l’escola en català en considerar-los símbols partidistes que no respecten la “neutralitat política” ni la “ideologia heterogènia de la ciutadania”. Així ho determina arran de les denúncies presentades per l’entitat espanyolista Impulso Ciudadano la junta presidida per la magistrada Ángela Sánchez Zabal amb el vot de la majoria de vocals judicials i no judicials si bé amb l’abstenció d’un d’ells. Així, Xavier Capelles ha decidit abstenir-ne en les resolucions per considerar que el procés i la independència no són abordats per cap partit en aquests comicis i, per tant, “tots els símbols i banderes municipals relacionats amb l’independentisme no interfereixen en la dinàmica electoral d’aquestes eleccions”.

La junta electoral de Vic ordena retirar dues estelades del carrer i la façana de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta; estelades als fanals de l’enllumenat públic de Muntanyola; i les estelades de la façana consistorial de Sant Quirze de Besora, Malla i Collsuspina però també estelades o lemes pintats en murs i mobiliari urbà d’altres municipis. Per exemple, a l’Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau se li fa retirar la pintada “1 Oct 2017 Vam guanyar” que hi ha en un mur. En el cas de la ciutat de Vic, s’ordena esborrar les estelades pintades en el mobiliari urbà però també retirar una pancarta amb el lema “Per un país de tots, l’escola en català” que l’organisme també considera un símbol partidista. A l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga li ordena retirar una estructura de fusta on hi ha cartells amb els lemes “1-Oct ni oblit ni perdó”, “Recuperem els carrers”, “El poble mana el govern obeeix”, “Desobediència fiscal. Amb els teus impostos fes República Catalana” i “Ho tornarem a fer”.

Al consistori de Calldetenes l’obliga a retirar de la porta de l’Ajuntament la placa commemorativa del referèndum que la JEZ de Vic recorda que va ser “il·legal” i on es pot llegir “Aquí vam votar, aquí vam guanyar”. En darrer terme, a l’Ajuntament de Tavèrnoles se li ordena retirar pintades de llaços grocs, estelades i el lema “Llibertat Països Catalans” d’una “estructura pública” situada al costat de la bàscula municipal.

La junta electoral de Vic es basa en la “unificació de criteris interpretatius” feta per la Junta Electoral Central (JEC), considera que en període electoral només es poden exhibir en edificis i espais públics les banderes “legalment establertes (estatal o autonòmica)” però no la resta ni tampoc símbols o emblemes “reflecteixin o no i deologia política i/o partidista”. La resolució recorda als responsables municipals que, a més de retirar els elements denunciats, no els poden substituir per altres que no siguin les banderes oficials en el que sembla una advertència davant la possible temptació de penjar pancartes en favor de la llibertat d’expressió.

En darrer terme, l’organisme recorda a les autoritats locals del risc d’incórrer en sancions administratives o delicte de desobediència en cas de no complir les ordres i advertències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona