Política

El desig d’ocupar una plaça lliure

Una exconsellera i tres aspirants repetidors protagonitzen la pugna per rellevar Madrenas

Geis es presenta com a aire fresc i el PSC i Guanyem s’erigeixen en estendards del canvi després d’un mandat accidentat i la nova gestió de l’aigua i la neteja

El cap de set­mana del dis­sabte 22 i el diu­menge 23 d’abril –aquest últim, el Sant Jordi de la pol­se­guera a l’espla­nada de la Copa–, enti­tats i par­tits inde­pen­den­tis­tes es van mani­fes­tar pel cen­tre de Girona a favor del català. Fa un mes, la pri­mera con­cen­tració, con­vo­cada per la CUP i l’Ate­neu 24 de Juny, entre d’altres, amb el lema Volem viure ple­na­ment en català, va sor­tir des de la plaça Espa­nya i va recórrer, entre altres indrets, la plaça Pom­peu Fabra i la ram­bla de la Lli­ber­tat per aca­bar a l’avin­guda Ramon Folch (davant l’edi­fici dels jut­jats).

La con­cen­tració de l’endemà, el diu­menge 23, va començar a la mateixa avin­guda Ramon Folch (davant de Cor­reus), va pas­sar per l’avin­guda Jaume I, la plaça Cata­lu­nya i el car­rer Santa Clara, entre altres vies, i va aca­bar a la plaça Inde­pendència. La pla­ta­forma Girona Vota, amb par­tits i enti­tats sobi­ra­nis­tes, va sor­tir al car­rer amb el lema Volem viure en català.

Dues de les para­des d’aquells recor­re­guts tenen a veure amb la gestió dels últims qua­tre anys a l’Ajun­ta­ment: la plaça Espa­nya i la plaça Cata­lu­nya. Són dos dels punts d’accés a la ciu­tat –el pri­mer, en bus i en tren; el segon, al Barri Vell, en cotxe, en bus, en bici­cleta, a peu i en pati­net–. Són alhora dos dels pro­jec­tes pen­dents, perquè la con­versió de la plaça Cata­lu­nya en zona de via­nants, apro­vada pel ple el febrer del 2020, ni tan sols ha avançat. A la plaça, a tocar del pont de Pedra, hi pas­sen cot­xes, fur­go­ne­tes, pati­nets, busos... I el via­nant fa el que pot.

Sis anys de pro­vi­si­o­na­li­tat

La plaça Espa­nya està en estat pro­vi­si­o­nal des de fa sis anys. Quan es va estre­nar la nova estació de busos, sota el parc Cen­tral i les vies del tren, l’Ajun­ta­ment ja va ins­tar l’Estat a posar fil a l’agu­lla. El govern espa­nyol s’ha com­promès a assu­mir els 2,1 mili­ons de la res­tau­ració de l’espai, que inclourà, entre altres millo­res, que el car­rer Bailèn sigui per a via­nants, i pro­hi­birà el gir a l’esquerra al car­rer Bar­ce­lona en direcció a l’estació. L’Estat ha ini­ciat recent­ment les expro­pi­a­ci­ons de ter­renys muni­ci­pals per fer les obres, però aquest man­dat ha estat el del des­a­cord i el de la len­ti­tud. Blocs de for­migó en dos punts de la plaça encara donen la ben­vin­guda als visi­tants, també per Temps de Flors.

A banda de les coses pen­dents, el man­dat acaba amb un equip de govern en mino­ria. Junts (9 regi­dors) i ERC (4) han per­dut alguna votació perquè als catorze regi­dors de l’opo­sició no els han sem­blat bé les seves pro­pos­tes. El juny del 2019, la mino­ria encara és més gran perquè Junts va arren­car en soli­tari. Abans del pacte amb els repu­bli­cans, hi va haver con­tac­tes infor­mals entre el PSC, Gua­nyem i Ciu­ta­dans –a la for­mació taronja, encara no havien aflo­rat les des­a­vi­nen­ces i tenien dos edils– per ana­lit­zar una hipotètica moció de cen­sura. Calia, però, que s’hi afegís ERC, que el setem­bre del 2020 va pre­fe­rir “sumar i arro­man­gar-se per la ciu­tat”, en parau­les del por­ta­veu, Quim Ayats.

El man­dat que acaba ha estat el del canvi de gestió en el ser­vei muni­ci­pal d’abas­ta­ment d’aigua pota­ble i en l’arren­cada del nou con­tracte de neteja viària i reco­llida d’escom­bra­ries. La gestió pública del ser­vei d’aigües és defi­ni­tiva des del novem­bre pas­sat. El regi­dor de Sos­te­ni­bi­li­tat, Martí Terés (Junts), ha coman­dat el canvi de gestió. L’empresa supra­mu­ni­ci­pal Cicle de l’Aigua del Ter (Catsa) subs­ti­tu­eix la soci­e­tat mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa), cons­tituïda el 1992 i liqui­dada l’octu­bre pas­sat. L’Ajun­ta­ment reclama 13,2 mili­ons al soci pri­vat d’Agissa, Girona SA, per danys i per­ju­di­cis en una causa judi­cial oberta. Un jut­jat, a més, inves­tiga els diri­gents de la soci­e­tat pri­vada per supo­sats delic­tes. Catsa manté la seu al local d’Agissa fins que no en trobi una altra.

De càrrec de con­fiança a regi­dor

La tra­ves­sia per can­viar la gestió del ser­vei d’aigua ha estat llarga, però tant o més acci­den­tada ha estat l’apro­vació del nou con­tracte de neteja viària i reco­llida d’escom­bra­ries. En mans de la unió tem­po­ral d’empre­ses (UTE) FCC Arema Girona, el ser­vei és ara en mans pri­va­des després que el con­sis­tori girés full pel que fa a la soci­e­tat mixta. L’ante­rior con­tracte es va haver de pror­ro­gar dos cops perquè no esta­ven enlles­ti­des les clàusu­les del nou con­curs. Al final, FCC Arema va començar a tre­ba­llar el juliol del 2022. El regi­dor res­pon­sa­ble del canvi és Edu­ard Ber­loso, que havia començat el man­dat com a càrrec de con­fiança de l’alcal­dessa Marta Madre­nas.

La neteja i reco­llida de resi­dus –estan també a mig fer les obres de la inci­ne­ra­dora de Camp­dorà– i la gestió de l’aigua són els dos grans con­trac­tes de ser­veis. A banda del canvi, Junts i ERC també han apro­vat aquest man­dat la reti­rada dels firai­res de Sant Narcís del parc de la Devesa i han rei­ni­ciat la pro­moció d’habi­tatge públic una dècada després. Així, amb un acord amb l’Ins­ti­tut Català del Sòl (Incasòl), es cons­trui­ran un cen­te­nar de pisos a Domeny i, amb un acord amb Viso­ren SL, se’n faran una cin­quan­tena a Mas Masó (Can Gibert).

L’habi­tatge i les difi­cul­tats per acce­dir-hi han estat motiu de dis­cussió freqüent. Al novem­bre el preu del llo­guer s’havia enca­rit un 10% res­pecte al novem­bre del 2021, segons dades de l’Agència de l’Habi­tatge de Cata­lu­nya. Això ha difi­cul­tat l’eman­ci­pació dels joves i ha obli­gat l’Ajun­ta­ment a incre­men­tar els ajuts d’emergència en habi­tatge com a con­seqüència de la pandèmia de la covid-19. Molt lli­gat a l’enca­ri­ment del llo­guer, hi ha el pes dels habi­tat­ges d’ús turístic (HUT) a la ciu­tat.

Al novem­bre, el ple va apro­var una moratòria d’un any més en l’alta de pisos turístics al Barri Vell i al Mer­ca­dal. A mitjà ter­mini, es can­viarà el pla gene­ral de Girona i hi haurà un límit del 15% d’aquests esta­bli­ments a cada barri, segons la pre­visió de l’equip de govern sor­tint. Gua­nyem i el PSC van cedir un vot a l’equip de govern perquè fos apro­vada la moratòria com a mal menor, però van cri­ti­car la falta de con­sens per afron­tar la pro­blemàtica dels pisos turístics al Barri Vell.

Sense euro­pees

Els comi­cis de diu­menge no coin­ci­di­ran amb elec­ci­ons euro­pees –això va ser fa qua­tre anys–, però està en joc la con­tinuïtat de Junts a la plaça del Vi. Fa qua­tre anys, Madre­nas es va impo­sar, tot i que amb menys suport que el 2015. La can­di­data de Junts, que ho deixa, va començar a gover­nar amb només 9 regi­dors de 27 (el 33%), quan el 2015 i el 2011 Car­les Puig­de­mont, el pre­si­dent a l’exili, ho havia fet amb el 40% (10 de 25). El 2007, l’últim man­dat d’Anna Pagans (PSC), 17 regi­dors de 25 –el 68% del ple– inte­gra­ven l’equip de govern: 10 del PSC, 4 d’ERC i 3 d’ICV-EUiA.

El 2019, la bat­llessa era cons­ci­ent lla­vors que les coses no serien fàcils. Però poc s’espe­rava que hi hau­ria el tem­po­ral Glòria, amb el riu Ter des­bor­dat, i l’esclat de la pandèmia mun­dial del coro­na­vi­rus amb tres mesos de diferència... Pot­ser per la fra­gi­li­tat numèrica de l’equip de govern, que es va enfor­tir amb els qua­tre edils d’ERC, o pel coro­na­vi­rus, la plaça Espa­nya i la plaça Cata­lu­nya són on eren, física­ment i urbanísti­ca­ment. La gestió de la covid-19 ha alen­tit encara més la fei­xuga maquinària de l’admi­nis­tració giro­nina. Ara la ciu­ta­da­nia haurà de deci­dir qui ocupa la plaça lliure de Madre­nas. L’excon­se­llera de Recerca i Uni­ver­si­tats Gemma Geis ha estat la solució d’urgència després que la tria de Madre­nas, Assumpció Puig, renunciés a ser l’alcal­da­ble per falta de sin­to­nia amb l’agru­pació local de Junts.

Geis es pre­senta com a aire fresc, com “la Girona que som­riu”, i aspira a reva­li­dar el tri­omf. El PSC i Gua­nyem –sis regi­dors fa qua­tre anys– s’eri­gei­xen en esten­dards del canvi, men­tre que ERC vol ser més relle­vant. Aques­tes tres for­ma­ci­ons repe­tei­xen cap de llista: Sílvia Pane­que, Lluc Sale­llas i Quim Ayats.

Un 65%, fa qua­tre anys

Fa qua­tre anys, hi va haver un 65% de par­ti­ci­pació –43.548 per­so­nes d’un cens de 66.893– i Junts va obte­nir nou edils, tres més que Gua­nyem i el PSC (6). Ara tot indica que hi haurà menys mobi­lit­zació i que cal­dran pac­tes per gover­nar. A banda de les cinc for­ma­ci­ons que són en el ple, n’hi ha vuit més que con­cor­ren el 28-M: Ara Girona (amb l’exre­gi­dor de CiU Car­les Ribas), Girona en Comú Podem (Eugènia Pas­cual), Valents (Javier Cua­drado), el PP (Jaume Veray), Vox (Xavier Domínguez), Escons en Blanc (Jordi Pedra­gosa), Girona x Girona (Quim Oliva) i el Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya (Mercè Costa).

Una reforma criticada
El carrer de la Creu és ara on s’han igualat les forces entre els cotxes, les bicicletes i els vianants. La reforma, completada el 2020, no agrada a veïns i comerciants, i tant el PSC com Guanyem ja han avisat que tenen la intenció de fer-hi reformes si governen.
Gemma Geis Junts L’exconsellera de Recerca i Universitats, amb 43 anys, aspira a mantenir l’alcaldia de Girona per a Junts. La doctora en dret s’estrena en política local com l’última cap de llista proclamada, abans del canvi a Cs. Surt amb avantatge, però necessitarà socis si venç.
Lluc Salellas Guanyem El més jove dels aspirants a la victòria. Amb 38 anys, és periodista i politòleg i es presenta per tercera vegada (dues amb Guanyem i una amb la CUP). Va estar a la Diputació de Girona i en el secretariat nacional de la CUP. Aspira a superar els 8.311 vots del 2019 i a guanyar.
Sílvia Paneque PSC
Edil des del 2011 i cap de llista per tercer cop –8.120 vots fa quatre anys–. Diputada al Parlament, té 50 anys i és llicenciada en química. Ha estat sempre a l’oposició, excepte entre el 2016 i el 2017, quan el PSC va pactar amb Junts.
Quim Ayats
ERC
Treballador de banca en excedència. Amb 43 anys, és portaveu d’ERC i, des del setembre del 2020, vicealcalde i edil de Cultura. Va ser senador i, entre el 2007 i el 2011, regidor de Joventut en el pacte PSC-ERC-ICV-EUiA. Repeteix d’alcaldable.
Camino Fernández
Ciutadans
El 28 de març va ser proclamada per sorpresa cap de llista, en lloc de la portaveu, Míriam Pujola. Amb 48 anys, és auxiliar d’infermeria i antiga diputada al Parlament. Ho té difícil perquè Cs continuï en el ple per la recuperació del PP.

LES CLAUS

La gestió directa de l’aigua
L’empresa supramunicipal Catsa gestiona l’abastament d’aigua potable a Girona, Salt i Sarrià de Ter des de fa mig any.
La neteja, externa
El nou contracte de neteja i recollida de residus es va aprovar el gener del 2022. Serà per vuit anys i el gestionen una unió temporal de dues empreses per 168 milions.
Un 15% de pisos turístics
Un canvi en el pla general limitarà al 15% els pisos turístics als barris de Girona. Al novembre, n’hi havia 764, el 62% dels quals se situaven al Barri Vell-Mercadal (476).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia