Política

estat espanyol

La fiscalia dona la raó a Otegi i rebutja repetir el judici pel cas Bateragune

Considera que constituiria un perjudici evident pel líder d’EH Bildu i els altres quatre condemnats

La Fiscalia del Tribunal Constitucional espanyol ha rebutjat aquest dilluns repetir el judici pel cas Bateragune tal com pretén el Suprem després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) hagués determinat a final de 2018 que el judici que va condemnar Arnaldo Otegi i quatre militants de l’esquerra independentista basca més a penes d’entre sis anys i sis anys i mig de presó amb l’argument que van actuar sota les ordres d’ETA quan van emprendre un debat ideològic al si de l’esquerra abertzale per un canvi de cicle.

La sentència condemnatòria dictada per l’Audiencia Nacional va ser durament contestada pel Tribunal d’Estrasburg en considerar que els cinc processats no havien tingut un judici just a causa de la imparcialitat d’una de les magistrades, Ángela Murillo.

Arran del dictamen europeu, la sentència i el judici van ser declarats nuls el 31 de juliol del 2020 pel Suprem. L’alt tribunal espanyol, però va demanar repetir el judici en una decisió sense precedents. Els cinc processats –Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Miren Zabaleta, Arkaitz Rodríguez i Sonia Jacinto–, van demanar l’empara del Constitucional, que és qui ha de resoldre el recurs presentat contra la repetició del judici. De moment, aquest dilluns s’ha sabut que la fiscalia s’alinea amb la defensa dels processats. Afirma que tornar a jutjar el cas Bateragune “no suposa cap avantatge i sí un perjudici evident i immeditat” per als cinc condemnats, que van complir les penes íntegres de presó que els van ser imposades. Segons la fiscalia la repetició del judici vulnera el principi non bis in ídem pel qual ningú pot ser jutjat dues vegades pels mateixos fets. En el seu escrit davant el Constitucional, el fiscal Femando Cabedo declara que s’ha vulnerat el dret dels recurrents a la tutela judicial efectiva pel doble enjudiciament penal que va ordenar el Suprem després de rebre la condemna del TEDH per falta de jutge imparcial en el procés que va condemnats els cinc militants de l’esquerra independentista basca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera