Política

POLÍTICA

Mor Desideri León, un històric del PSC en la política municipal de Badalona

Va formar part del Pacte de Progrés del 1979; va ser un dels regidors més fidels a Joan Blanch, fins i tot en la crisi del 1996, i va signar el manifest contra García Albiol del 2014

Aquest dimarts ha traspassat Desideri León Martínez, exregidor socialista de l’Ajuntament de Badalona entre el 1979 i 1999, i primer Síndic de la Ciutadania de Badalona, càrrec que va ocupar entre novembre de 1999 i octubre de 2003. León va ser una element actiu de la fornada política que va créixer en la clandestinitat antifranquista durant la dècada dels setanta. El taller de la sastreria familiar va ser l’escenari de reunions polítiques de moltes famílies ideològiques, que el 1979 integrarien el Pacte de Progrés que va conformar els inicis del primer ajuntament democràtic presidit per Màrius Díaz (PSUC). Un pacte que aviat es va esberlar, sobretot per la competència de les dues forces majoritàries, el PSUC de Díaz i el PSC de Joan Blanch. Durant aquest període Desideri León va ser regidor d’Esports.

El 1983 Joan Blanch va guanyar les municipals i va presidir el consistori fins al 1999. Desideri León sempre s’hi va mantenir fidel, fins i tot en la crisi de 1996, quan la direcció nacional del PSC va decidir rellevar Blanch de l’alcaldia abans que acabés el mandat, cosa que va provocar un enfrontament duríssim entre l’encara alcalde –que es va atrinxerar a l’alcaldia fins acabar el mandat– i la resta del grup municipal. Només li van fer costat el regidor Pedro Muñoz i el mateix Desideri León, que va estar un període de baixa.

Durant la seva dilatada trajectòria com a regidor del consistori badaloní, Desideri León va ocupar diverses regidories, entre elles la de Cultura i la d’Urbanisme. Sempre va destacar pel caràcter afable i dialogant, per la discreció i l’honestedat. Hi ha un consens entre qui el va conèixer, indistintament d’ideologies, que era “una bona persona”.

Després de l’etapa com a Defensor de la Ciutadania a la ciutat es va mantenir allunyat de l’escena política, per bé que el 2014 va firmar amb 26 regidors més de la “collita del ‘79” el Manifest pel retorn de la democràcia municipal, un document on es clamava per un nou pacte de progrés que garantís “la regeneració democràtica” de Badalona. El manifest era una declaració en contra de l’aleshores alcalde Xavier García Albiol del PP–qu aquest diumenge aspira de nou a l’alcaldia.

La cerimònia de comiat de Desideri León es va fer ahir dijous a l’oratori del Tanatori de Badalona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà