Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

Rússia inicia el trasllat d’armament nuclear a Bielorússia

El president bielorús ha anunciat la transferència

Els ministres de Defensa dels dos països signen els acords que reglamenten l’emmagatzematge d’aquestes armes

El president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, ha anunciat aquest dijous l’inici del trasllat de les armes nuclears tàctiques russes a territori de l’antiga república soviètica, que comparteix frontera amb Ucraïna. “Havíem de preparar el lloc per al seu emmagatzematge. Ho vam fer. Per això, ja ha començat el traslladat de les càrregues nuclears”, ha dit Lukaixenko a la televisió russa. L’anunci arriba poques hores després que els ministres de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, i Bielorússia, Víktor Khrenin, hagin signat a Minsk un acord per emmagatzemar armes nuclears no estratègiques en territori bielorús. Brussel·les va dir que l’acord augmenta la tensió.

Xoigú ha justificat que davant l’“escalada brusca de les amenaces i de l’activitat de les missions nuclears conjuntes de l’OTAN” els dos països es veuen “obligats prendre mesures de represàlia en l’àmbit militar i nuclear”. “Avui ens enfrontem junts a l’Occident col·lectiu, que està lliurant una guerra essencialment no declarada contra els nostres països”, ha advertit Xoigú.

És en aquest context que s’han “organitzat treballs per desplegar armes nuclears no estratègiques de la Federació Russa a Bielorússia d’acord amb la decisió dels nostres comandants suprems”, ha afegit.

El titular de Defensa rus ha explicat que “part de l’aviació bielorussa ha estat convertida per al possible ús d’armes nuclears” i els militars “han rebut la formació corresponent”. A més, ha recordat que Minsk ja va rebre el sistema operacional i tàctic de míssils Iskander-M, que pot ser armat tant amb caps convencionals com nuclears.

Resposta a Occident

El seu homòleg bielorús ha confirmat que el desplegament d’armes nuclears tàctiques és una “resposta eficaç a la política agressiva dels països hostils a nosaltres”. “Esperem que farà pensar als seus líders [de l’OTAN] sobre la inadmissibilitat d’una nova escalada de la situació a la regió”, ha reblat.

El president rus, Vladímir Putin, ja va anunciar al març un acord amb el seu homòleg bielorús, Alexandr Lukaixenko, per desplegar armes nuclears tàctiques al país veí. I a l’abril l’exèrcit bielorús va rebre formació a Rússia sobre la utilització de municions especials tàctiques per als míssils Iskander-M. A mitjan abril, Rússia va anunciar que s’havia completat l’entrenament de les forces bielorusses per operar avions d’atac Su-25 que han estat adaptats per llançar armes nuclears no estratègiques.

El responsable de Defensa rus ha subratllat avui que els acords subscrits per Moscou i Minsk “compleixen totes les obligacions legals internacionals”. Xoigú ha subratllat que el seu país “no està transferint armes nuclears a Bielorússia” perquè “el control sobre aquestes i la decisió d’utilitzar-les continua sent de la part russa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA