Política

Seguretat, habitatge i neteja centren la campanya electoral

Els candidats que concorren demà als comicis han arriscat poc, en una contesa dialèctica centrada cada cop més en la proximitat de les xarxes socials

El fre a la urbanització al litoral i els parcs eòlics a l’Empordà, qüestions que han passat desapercebudes

Les dotze campanades de la passada mitjanit han posat el punt final a una campanya municipal intensa per als caps de llista i cada cop més centrada en les xarxes socials. A banda de les paradetes al carrer, algun acte públic i moltes reunions aquestes setmanes, el Whatsapp permet estalviar en soles de sabates i enviar vídeos, un format de petits espots que cada cop més candidatures adopten.

En els 221 municipis, les inquietuds i propostes donen per a molt, però en les zones urbanes l’habitatge –entre un electorat collat per la inflació– i també la seguretat i la neteja –mantres de la dreta més constitucionalista i/o espanyolista que s’han escampat entre les altres candidatures, sobretot si han estat els darrers quatre anys a l’oposició–, servirien de resum esquemàtic.

El cert, però, és que el municipalisme té poc marge de maniobra. Sobre l’habitatge, alcaldesses i alcaldes en exercici remeten a la Generalitat i l’Incasòl. També els líders de l’oposició més experimentats. I l’anunci que la Sareb –després d’una dècada bregant-hi amb fruits migrats– ara els ho posarà fàcil per gestionar pisos o sòl es rep amb fredor. El recurs que genera més consens és cedir terrenys a cooperatives per al lloguer. Del banc dolent al promotor bo, però amb el nexe comú d’unes finances municipals escurades.

A cavall entre l’habitatge i la seguretat, les ocupacions delinqüencials, en les quals la dreta posa al mateix sac les que són per necessitat i promet solucions que en cap cas arribaran des de les alcaldies: sense competències i amb impotència sovint palesa. La solució, altre cop, demanar més Mossos a la Generalitat, o reforçar policies locals, que a l’oposició sempre es reclamen i als governs els costa d’incorporar. I tampoc arribaran a tot arreu.

Neteja i municipalitzar

El tercer debat, sobre la neteja, en permet obrir d’altres sobre municipalitzacions de serveis –també l’aigua– i la necessitat de reciclar més i avançar cap a una sostenibilitat que també depèn de la promoció de comunitats energètiques locals. Les concessions a grans empreses de neteja sempre deixen algú insatisfet, de vegades les mateixes companyies, que impugnen els concursos i bloquegen canvis. Això dona arguments als que en defensen la municipalització, com en el cas de Girona, Salt i Sarrià amb la gestió de l’aigua. Però el problema de fons, en les deixalles, és que cal reciclar per no haver d’apujar més les taxes als veïns.

Per assolir-ho, el porta a porta dona bons resultats, però és impopular en municipis amb massa blocs de pisos o predomini de segons residents. I si no funciona bé, acaba generant més brutícia. Alhora, calen infraestructures per al tractament, al Baix Empordà. Però aquesta qüestió, en comptes de parlar-se, ha estat tabú. Ningú la vol al seu poble.

En campanya han passat desapercebuts altres debats territorials, com ara el del fre a la urbanització al litoral o el dels projectes eòlics a l’Alt Empordà, incòmodes en general per als grans partits.

Pocs actes finals a Girona

Ningú no va deixar ahir la traca final per al darrer alè de la campanya electoral a la ciutat de Girona. Dels grups que actualment tenen representació al plenari, només ERC i Guanyem van fer un tancament de final de campanya específic. Els d’Esquerra, amb l’alcaldable Quim Ayats, van fer l’acte al Jardí de l’Infància. L’alcaldable per Girona, Quim Ayats, va fer una crida a “omplir les urnes perquè Girona faci passos endavant per continuar sent de primera”.

Guanyem Girona va celebrar l’acte de tancament a la plaça del Vi. Hi van participar els principals candidats. Es van presentar com el “relleu natural” al capdavant del consistori. El qui durant aquest mandat ha estat el principal partit a l’oposició ha triat aquest lloc simbòlic, just davant de l’ajuntament, per tancar la seva campanya electoral.

La candidata de Ciutadans, Camino Fernández, va descartar fer cap acte de tancament de la seva campanya. Junts també va decidir no fer-lo i per a Gemma Geis va ser un dia per fer porta a porta i atendre entrevistes. El PSC, amb la candidata Sílvia Paneque, tampoc va ser partidària d’un acte de tancament. El candidat popular Jaume Veray va fer campanya durant el matí a diferents barris de la ciutat acompanyat d’altres membres de la seva candidatura. Ara Girona havia programat l’acte final de la campanya abans-d’ahir a La Mercè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona