Política

El darrer esprint pel vot útil

Els partits espremen el tram final de la campanya per mirar d’esgarrapar vot entre la franja dels indecisos

Els líders polítics es focalitzen en la batalla de Barcelona, que es presenta especialment oberta

Amb el dipòsit ja molt just d’energia després de dues setmanes de córrer d’aquí cap allà, els candidats en les eleccions municipals de demà i els seus respectius equips van participar en els últims actes d’una campanya electoral que a les 12 de la nit es va donar per conclosa. En espera del veredicte de les urnes, els darrers esforços dels partits es van focalitzar a fer apel·lacions al vot útil per intentar seduir la important borsa d’indecisos que, segons totes les enquestes, encara hi ha en places tan estratègiques com la mateixa Barcelona. La de la capital, de fet, és una de les batalles que ara mateix es presenten més incertes, i una prova més d’això va ser el desembarcament, ahir, de primeres espases de la política per tancar la campanya.

Al parc de Sant Martí, 2.000 persones van rebre la candidata de BComú a la reelecció, Ada Colau, amb els crits d’“alcaldessa, alcaldessa”, i que, en el seu discurs, va fer una crida “a la mobilització massiva de tota la gent progressista dels barris” per frenar “el pacte del retrocés entre Trias i Collboni”. Va avisar que caldrà pactar, que només hi ha tres partits amb possibilitats de triomf i que en el seus plans no hi ha la idea de pactar “mai, mai, mai, amb Trias i la vella Convergència”. En canvi es va mostrar convençuda de poder convèncer Collboni per tornar a governar plegats, tot i ser molt crítica amb la seva espantada a quatre mesos de les eleccions. La candidata dels comuns va optar, una altra vegada, pel costat emotiu en dir: “Com a mare tinc el somni de veure Barcelona referent internacional de la ciutat de la sostenibilitat, del feminisme, que deixi d’obsessionar-se per ser productiva.” Colau va ser molt dura atacant Trias, per haver deixat una ciutat que era “un desastre”, i Collboni, per haver abandonat el govern quatre mesos abans.

ERC va tancar campanya a l’històric local de La Paloma de Barcelona, entre rumba catalana i davant de més de 300 persones, buscant com en els últims quinze dies el cara a cara amb el PSC. Gran part del govern, inclòs el president, Pere Aragonès, va acompanyar el candidat local, Ernest Maragall, rebut amb crits d’“independència” i acomiadat amb crits d’“alcalde”. “Alliberarem Barcelona”, proclamava l’alcaldable, després d’un discurs en què va defensar la data en què la ciutat va ser nominada olímpica –també ho va citar el president d’ERC, Oriol Junqueras– i les dates clau del procés el 2017, com el 20-S, l’1-O i el 3-O, que reivindicava com una “meravella democràtica”. “Els que volen guanyar les eleccions a Barcelona encara no ens han perdonat”, denunciava, en al·lusió clara al PSC. “No podem permetre’ns el luxe que la ciutat segueixi segrestada per la gent que la vol de segona”, proclamava igualment Junqueras. “Barcelona no pertany a cap partit polític, ni als que la volen subsidiària de Madrid ni com una ciutat de províncies”, etzibava el líder d’ERC, que deixava clar que quan hi hagi un nou referèndum “serà molt més fàcil guanyar-lo” amb alcaldies republicanes a Barcelona i tota l’àrea metropolitana. Aragonès, de fet, també va situar bàsicament la contesa entre “l’immobilisme” socialista i els seus “trens que no funcionen”, i “el tren cap a la república” que representa ERC. El president va alertar que si Jaume Collboni és alcalde de Barcelona, qui manarà en realitat serà Pedro Sánchez, i les decisions clau es prendran des de La Moncloa.

Arribant al pavelló de la Vall d’Hebron, ahir al vespre, els autobusos de simpatitzants socialistes vinguts sobretot de l’àrea metropolitana, s’alineaven als voltants de la zona esportiva. Molt abans de començar ja hi havia cua per omplir el poliesportiu. La presència de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero i de l’actual, Pedro Sánchez, va aconseguir la posada en escena dels grans mítings, amb un públic devot. El mateix Collboni ho va dir: “Això no és un míting. Això és una festa que avança la victòria del PSC a Catalunya i a Barcelona.” El candidat socialista va insistir a reivindicar el llegat del PSC a la ciutat de Barcelona: “El partit que més ha fet per Barcelona torna a Barcelona”, va dir. Des de les grans obres urbanístiques fins als Jocs Olímpics, Collboni va assegurar recollir el relleu de Serra, Clos, Hereu i, també, va puntualitzar, de Pasqual Maragall –responent directament a Ernest Maragall–, menció que va fer aixecar el públic. També Illa va reclamar l’herència del socialisme tant a l’àrea metropolitana com a la capital: “La Barcelona del nostre Pasqual Maragall, d’aquest PSC que mai ha fallat a Catalunya”, va reclamar el líder del PSC al Parlament, que va demanar a Collboni “posar en marxa Barcelona com a primer pas per posar en marxa Catalunya”.

Al ritme de la sardana de Coti per Coti, de The Tyets, i de Petar-ho, d’Oques Grasses, l’exalcalde Xavier Trias va reclamar un vot massiu per ser la candidatura més votada i poder decidir després amb qui governar: “Necessito, perquè jo m’he presentat per ser alcalde, guanyar d’una manera clara, que ningú la pugui discutir.” En presència del president Artur Mas, l’exalcalde va agrair a Junts per Catalunya, el Partit Demòcrata, Demòcrates i MES, haver-li donat suport i va tancar el míting final de campanya als Jardinets de Gràcia advertint que mai no ha rebut ordres de ningú: “El que em diu en Puigdemont és: ‘Trias, guanya les eleccions.’ I les guanyarem, també per ell.” El candidat es va vendre com l’únic vot útil anti Colau i no va esmerçar ni un segon a criticar ERC. “Collboni i Colau no ho fan bé, s’han equivocat, han fet les coses malament durant molt de temps. Nosaltres som el vot útil”, va arengar. L’exconseller i número 10 de la llista, Ramon Tremosa, va convidar l’electorat a donar un tomb demà a les clavegueres de l’Estat per l’“operació indigna del 2015 d’acusar Trias de corrupció”.

Al seu torn, els tres candidats de les formacions dites constitucionalistes (Daniel Sirera, del PP; Anna Grau, de Cs, i Eva Parera, de Valents) van centrar les seves crides a intentar acaparar aquest segment de vot, i almenys dos d’aquests casos –el de Ciutadans i Valents– fan esforços per mirar d’obtenir representació al consistori. Un dels partits que van voler trencar la norma no escrita i oficiar el seu tancament de campanya fora de Barcelona va ser la CUP. En lloc d’això van triar Berga, un dels seus grans feus municipals, on van reunir en un acte David Fernàndez, Anna Gabriel o Ivan Sànchez, el seu candidat a la capital del Berguedà.

(Aquesta informació ha estat elaborada per Francesc Espiga, Jordi Panyella, Òscar Palau, Clara Ribas i Emili Bella).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona