Política

Cinquè mandat i quarta majoria absoluta de Noguer a Banyoles

Junts aconsegueix 11 regidors en un ple que passa de 17 a 21 edils

ERC i Sumem-CUP guanyen un regidor respecte de fa quatre anys i PSC-CIP manté representació

Miquel Noguer tornarà a governar en solitari l’alcaldia de Banyoles en el seu cinquè mandat consecutiu i amb la quarta majoria absoluta, després que ahir aconseguís 11 regidors, en un ple municipal que ha augmentat de 17 a 21 edils, ja que la capital del Pla de l’Estany ha superat els 20.000 habitants. L’augment de quatre regidors no ha alterat les majories en la composició del consistori banyolí de fa quatre anys: Junts ha passat de 9 a 11 regidors; Esquerra n’ha guanyat un, passant de 5 a 6, i també ha guanyat un regidor més Sumem Banyoles-CUP-Amunt, que passa de 2 a 3. Es manté amb un regidor la candidatura de PSC-Convivència i Progrés.

La participació ha estat notablement menor que en les municipals del 2019: 14,4 punts menys. Ahir van anar a votar un 57,41% dels electors banyolins, mentre que fa quatre anys ho van fer un 71,80%.

El suport a la llista de Junts i de l’alcalde electe Miquel Noguer ha estat del 47,7%, un percentatge inferior que en les últimes municipals quan gairebé va vorejar el 49%. La segona llista més votada és la d’ERC-Som Banyoles, amb Jaume Butinyà al capdavant amb un 28,73% dels vots, un suport menor que fa quatre anys, quan va ser del 30,96%. La candidatura liderada per Jana Soteras, de Sumem Banyoles-CUP Amunt, ha rebut el 12,92% dels vots, quan fa quatre anys va ser del 12,75%. També ha pujat la llista del PSC-Convivència i Progrés, de Quim Fernàndez: d’un 5,34% al 8,21%, un percentatge amb el qual manté la representació al consistori amb un únic regidor.

Primeres reaccions

Miquel Noguer es mostrava ahir al vespre pletòric a la seu del partit de Junts: “Ens n’hem sortit: hem guanyat les eleccions i per majoria absoluta.”

Noguer va assenyalar la incertesa que suposava l’augment de quatre regidors en el ple banyolí, i el repte que ha suposat haver guanyat per cinquena vegada i amb la comoditat d’una quarta majoria absoluta. L’alcalde electe va voler agrair la confiança dels banyolins i va destacar la tasca feta durant els porta a porta.

“Són uns resultats bons, però no són suficients per governar”, es lamentava el candidat republicà, Jaume Butinyà, que atribuïa la pèrdua de vots tant de Junts com d’ERC a l’abstenció: “Tornem a una ciutat del 2015; a una ciutat que no va endavant sinó que es manté on és, i això és un retrocés.” L’alcaldable de Sumem Banyoles, Jana Soteras, també assenyalava la baixa participació: “Cal treballar perquè es recondueixi el conformisme.” Destacava també les tres regidores dones que entren a l’Ajuntament com a “veu del feminisme”. Per l’alcaldable del PSC-Convivència i Progrés, Quim Fernàndez, mantenir la representació no era el resultat esperat sinó que l’objectiu era créixer: “Hem augmentat de vots amb una participació més baixa, això vol dir que hem consolidat la nostra plaça i hem estat a punt de fer un segon regidor.”

No és gens fàcil guanyar cinc mandats amb quatre majories absolutes; la gent ens ha fet confiança
Miquel Noguer
ALCALDE ELECTE (JUNTS)
Entrem tres dones, serem tres veus del feminisme; hem d’estudiar per què ha baixat la participació
Jana Soteras
SUMEM BANYOLES -CUP AMUNT
Són uns resultats bons però no suficients per governar; tornem a l’escenari del 2015
Jaume Butinyà
erc - som banyoles
Hem consolidat la plaça però no és el resultat esperat; hem estat a punt d’un segon regidor
Quim Fernàndez
PSC-CIP-CP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs