Política

El PP triplica regidors, Vox entra amb força i Cs s’enfonsa

Els populars recuperen l’alcaldia de Badalona i queden a les portes de la majoria a Castelldefels

La ultradreta espanyola incrementa notablement la representació als ajuntaments i entra la FNC

El moviment de vots entre la dreta ha donat un resultat digne d’estudi. Un Ciutadans (Cs) en caiguda lliure ha obert la porta a un important augment de la representació del PP, que ha triplicat el nombre de regidors i, tot i que no és fàcil saber si hi ha hagut transvasament de vots, a l’entrada amb força de Vox als ajuntaments catalans. La ultradreta ha donat la sorpresa en haver passat dels 3 regidors del 2019 als 124 d’aquestes eleccions, i se situa com la tercera força política a molts municipis, amb representació també a les quatre capitals.

El PP ha passat dels 66 regidors del 2019 a 196 en aquestes eleccions, i el partit blau té un clar triomfador: Xavier García Albiol, que torna per la porta gran a l’Ajuntament de Badalona. La minoria d’11 regidors que li va posar difícil la passada alcaldia, que va passar a amans socialistes el 2021 després que García Albiol no superés una moció de censura, s’ha convertit en una majoria absolutíssima de 18 edils. El PSC, el segon en resultats, ha aconseguit quatre regidors. García Albiol va comparèixer exultant quan faltava poc per a l’escrutini del 100%. “Avui és un dia històric per a Badalona. Dono les gràcies als meus caps, que no són altres que els veïns i les veïnes de Badalona. Estic molt feliç”, va manifestar als seus seguidors.

Els populars podrien recuperar la segona alcaldia més important que tindria a Catalunya. També el partit ha experimentat un important creixement a Castelldefels, i la formació que encapçala Manu Reyes ha passat de 8 a 12 edils, només a un de la majoria absoluta. És el quart cop que Reyes guanya els comicis, i en els dos anteriors un pacte de gairebé tots els partits de l’oposició –excepte Cs– li va arrabassar l’alcaldia. Aquest cop el panorama està més complicat en el “tots contra el PP”. El PSC, comuns, ERC i Junts sumen 10 regidors –la majoria està en 13–. I la clau de la governabilitat té un nom inesperat: Fernando Nico Cerpa, antic regidor socialista que va sortir del partit per desavinences amb l’actual alcaldessa i que ha aconseguit, amb la candidatura independent Som Castelldefels, tres edils. Cerpa ha manifestat durant la campanya la predisposició a pactar tant amb el PP com amb el bloc contrari. Els populars mantenen dos petits municipis fidels: Pontons i Gimenells.

També a les capitals els populars han obtingut un bon resultat. Han doblat representació als ajuntaments de Barcelona i Tarragona, han aconseguit representació a Girona, amb un edil, i han tret tres regidors més a Lleida, i ara en tenen cinc. El candidat a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, es va vanagloriar dient: “En quatre mesos hem capgirat les previsions que ens deixaven sense representació i hem doblat la representació”, amb quatre edils.

El gran perdedor de la nit va ser Cs. El partit ha quedat enfonsat en la irrellevància més absoluta, amb només 10 regidors a tot Catalunya. El partit que va fundar Albert Rivera el 2006, amb la lluita contra el nacionalisme català com a bandera, ha pràcticament desaparegut de tots els ajuntaments. Només manté una mínima presència a Santa Coloma de Gramenet, on ha aconseguit dos regidors. També els té encara en municipis més petits, com Premià de Mar i Santa Perpètua de Mogoda.

Entra la ultradreta

Qui emergeix amb força, i una força notable, és Vox. El partit de Santiago Abascal ha aconseguit col·locar 124 càrrecs als plens municipals, 121 més que els que tenia el mandat passat. Ho ha fet d’una manera molt repartida als principals ajuntaments: ha aconseguit dos regidors a Barcelona, Lleida, Sant Cugat, Santa Coloma, Manresa i Sabadell. En altres ciutats el resultat ha estat més gran: quatre edils a Mataró i tres a Tarragona, l’Hospitalet i Terrassa. També n’ha obtingut un a Girona.

És el primer cop que Vox entra a les grans ciutats, i el cas recorda la irrupció de Plataforma per Catalunya el 2011, quan va aconseguir 67 regidors, també en ciutats importants com l’Hospitalet. El fundador d’aquella formació, Josep Anglada, ha tornat a la política després d’una inhabilitació de dos anys i ha obtingut representació a la seva ciutat, Vic. Aquesta vegada ho ha fet amb la candidatura Som Identitaris, que ha obtingut dos regidors. Una altra formació d’ultradreta, el Front Nacional de Catalunya, ha obtingut sis regidors al conjunt del país.

LES FRASES

Avui és un dia històric per a Badalona. Estic molt feliç
Xavier García Albiol
Candidat del PP a Badalona
En quatre mesos hem capgirat les previsions que ens deixaven sense representació
Daniel Sirera
Alcaldable del PP a Barcelona
El resultat no s’acosta ni remotament al que s’esperava
Anna Grau
Candidata de Cs a Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona