Rondes de contactes obertes per decidir governs
A Olot, la CUP lidera un canvi d’esquerres amb ERC i el PSC per desbancar Junts
La governança a Salt es complica perquè ni el PSC ni Junts tenen “confiança” en el projecte de Viñas (ERC)
L’escenari que ha generat el 28-M deixa la porta oberta a pactes per poder aixecar la vara d’alcalde el 17 de juny.
Garrotxa
A Olot, Pep Berga (Junts) va perdre la majoria absoluta i va baixar d’onze a vuit regidors, mentre que la CUP es va convertir en la segona força al consistori olotí, amb quatre. En aquest sentit, l’alcaldable cupaire Jordi Gasulla lidera un canvi d’esquerres amb ERC (3 regidors) i el PSC-CP (4). Gasulla considera que, com a segona força més votada, tenen la responsabilitat d’intentar formar aquest govern progressista que desbancaria de l’alcaldia Junts, que ha governat amb majoria absoluta aquests últims quatre anys. Gasulla va manifestar que iniciaran la negociació amb ERC i el PSC confrontant programes i buscant acords. El 2015 hi va haver un intent fallit d’un govern de progrés, liderat en aquella ocasió per ERC. També explora un govern d’esquerres Josep Quintana (ERC), que ha perdut dos regidors i queda amb cinc: “Hi ha hagut un canvi en la correlació de les esquerres i han entrat al consistori dos partits nous.” Per Josep Guix (PSC), també és clar el missatge dels electors, però és partidari de fer el canvi amb ERC i els independents d’Activem Olot. Pep Berga va declinar pronunciar-se.
Baix Empordà
El Baix Empordà s’ha despertat amb la possibilitat real de diversos pactes, com revalidar el govern a Calonge i Sant Antoni, amb un no acord entre Junts, el PSC i el PP; un acord entre el PSC a Palafrugell amb Junts i, fins i tot, un altre a la Bisbal entre el PSC i també Junts. A Sant Feliu, tot i la majoria de Tots per Sant Feliu, seria probable que es revalidés l’acord, que no necessita, amb el PSC.
Selva
Les grans incògnites a la Selva passen ara mateix per Blanes i Lloret, els dos municipis més poblats, on el PSC ha assolit la condició de força més votada. A Blanes, el cap de llista socialista, Jordi Hernàndez, apostava ahir per “un pacte ampli, d’esquerres, però amb voluntat de consens” i obert a parlar amb tothom, “excepte Vox”. La incògnita és si ERC i els comuns, fins ara al govern, hi entrarien. I la tònica es repeteix a Lloret, on el seu homòleg, Adrià Lamelas, també vol parlar amb tothom i ho podria tenir bé, sobretot després que tant Junts com Tots manifestessin bona predisposició ja diumenge a la nit.
A Santa Coloma de Farners, Junts, amb Carme Salamaña, és la llista més votada, amb cinc regidors. És improbable un pacte amb la CUP (4 regidors) d’Ivette Casadevall. Salamaña assenyala un pacte amb Independents de la Selva (4) o amb ERC (3) i el PSC (1). “El més lògic és un pacte a dos, però no ens podem tancar a res. Hem de seure i escoltar.” Explica que, amb IdS, tenen més afinitat en el programa electoral. A Sils, Eduard Colomé (Junts), amb quatre regidors, és partidari de revalidar el govern de coalició que ha mantingut en l’últim mandat amb Fem+Sils (ERC), amb tres regidors: “No descarto, però, bastir majories més àmplies. Seuré amb totes les forces; penso que és l’obligació com a llista més votada.”
Gironès
A Salt, l’alcalde en funcions, Jordi Viñas (ERC), va insistir ahir que parlarà amb tots els partits, menys amb Vox, per valorar les possibilitats de formar govern. No serà fàcil, atès que tant Joan Martín (PSC) com Robert Fàbregas (Junts) van assegurar que no tenen “confiança” en el projecte d’ERC, que ha perdut un regidor i queda amb sis i sense possibilitats de revalidar el pacte de majories amb Junts. “Hauran de suar sang perquè entrem al govern”, va dir Fàbregas. “Veig aquesta suma difícil”, va valorar Martín.
Pau Presas, vencedor de les eleccions a Cassà amb Fem Cassà, va allargar la mà a Junts i Robert Mundet per fer un pacte de govern entre els dos partits, que tenen vuit i set regidors, respectivament. Mundet assegura que està disposat a reunir-se amb tots els partits del consistori i no descarta un acord “a tres bandes”, que només és possible amb el PSC i el PP, amb un regidor cadascun.
L’ascens de Junts a Llagostera i la davallada de la CUP, que perd dos regidors, fa inviable que ERC i la formació cupaire revalidin el pacte. Narcís Llinàs (Junts) va dir que seurà a parlar amb tots els grups (el quart partit amb representació és el PSC) i que no descarta cap combinació, inclòs un govern en minoria. Eduard Díez (ERC), en canvi, va dir que farà una oferta a Junts per “governar plegats”.
Nota: Text elaborat per Emili Agulló, Jordi Casas, Joan Trillas, Marc Salgas i Gemma Busquets.
Un regidor menys per a Balliu (Junts) a Caldes de Malavella
Salvador Balliu (Junts) va revalidar la victòria a Caldes amb un regidor menys (5). El mandat ha estat marcat per l’episodi en què Balliu es va encarar amb uns ocupes amb una destral. El suport públic que va rebre no ha tingut correlació a les urnes, però es fa difícil valorar la influència exacta de l’incident. Balliu obre contactes i Marc Martínez (Som Caldes), que dobla el nombre de regidors (4), es va reunir ahir amb el seu grup per explorar possibilitats.
Castell-Platja d’Aro: unió factible entre el PSC i el partit Autònoms
Ha guanyat el socialista Maurici Jiménez, amb sis regidors, un més que el 2019. És un consistori aparentment ingovernable perquè l’oposició s’ha atomitzat: Junts, que ha perdut un regidor i queda amb quatre; els dos regidors del Bloc Nacionalista de Catalunya de Joan Giraut, un regidor de SOM-TE; ERC, que ha baixat de tres a un; els comuns, amb un, i Vox, que entra amb un. Una de les possibilitats que tindria Jiménez per governar seria amb el regidor del partit Autònoms.