Política

El Parlament ja és la tercera cambra que reprova la ministra Sánchez

La moció impulsada per ERC també exigeix el traspàs “definitiu i integral” de Rodalies a la Generalitat perquè pugui assumir-ne la gestió

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la catalana Raquel Sánchez, comença a col·leccionar reprovacions per la seva gestió. Avui ha estat el torn del Parlament aprovant un punt d’una moció presentada per ERC, que se suma a la que els republicans van tirar endavant el passat 10 de maig al Sena t i, a la que va impulsar l’endemà el PP al Congrés, amb el suport d’ERC, Junts i la CUP.

La moció d’avui ha inclòs esmenes de JxCat i també exigia “el traspàs definitiu i íntegre de Rodalies a la Generalitat”, punt al que han tingut també el suport d’En Comú Podem (ECP), que en canvi s’han abstingut en el punt de la reprovació, com també ha fet Vox. El toc d’atenció a la ministra per la “constant ineficàcia” en la gestió del servei de Renfe i Adif a Catalunya i per la “incapacitat” per adoptar mesures per fer front a les incidències ha tirat endavant amb els vots d’ERC, Junts, la CUP i el PP.

El text exigeix l’execució “immediata” de les partides pressupostàries de les inversions del servei de Rodalies pendents, com el Pla Rodalies, i també les que sigui necessàries per restaurar la normalitat del servei. També es demana al govern que reclami a l’executiu espanyol el rescabalament del cost dels mitjans alternatius de transport que la Generalitat va habilitar després de l’avaria de l’R2 Sud de Rodalies del maig i, per últim, la creació d’una comissió d’investigació sobre el servei de Rodalies a Catalunya els darrers anys. Serviria per valorar els costos econòmics i socials que han provocat les deficiències del servei, quantificar el dèficit d’inversió i les necessitats que es requereixin per situar la xarxa de rodalies en un estat òptim i esclarir les responsabilitats polítiques i tècniques que han portat a la situació actual.

El diputat d’ERC Ferran Estruch, encarregat de presentar la moció, ha citat l’“infrafinançament crònic” i “la mala gestió dels governs espanyols del PP i el PSOE” com les dues causes principals del mal funcionament de Renfe: “Hauria de caure-li la cara de vergonya a qui el gestiona”, ha dit. Una crítica a la que s’ha sumat el diputat de JxCat Ramon Tremosa, tot i que també ha aprofitat la seva intervenció per reclamar a ERC que “cobri per avançat” i no regali “més investidures ni pressupostos de bon rotllo” als socialistes.

El text aprovat també constata que, segons els informes oficials d’Adif relatius al 2022, al servei de Rodalies a Catalunya “hi va haver una incidència greu un total de 284 dies”, fet que suposa “un incident cada quatre de cinc dies” i reitera que la responsabilitat recau en el govern espanyol.

El diputat del PSC Jordi Terrades ha culpabilitzat del dèficit d’inversions al govern del PP anterior a Pedro Sánchez. Terrades ha afirmat que el govern central ja ha executat un terç de les inversions previstes fins al 2025 i ha tret pit pel “treball excel·lent” de l’exconseller de CiU Pere Macias que, “sense tenir carnet socialista”, està coordinant el Pla de Rodalies de Catalunya,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona