Política

SALT

ERC i el PSC de Salt acosten posicions i negocien un pacte de govern

La primera i la segona força més votada a Salt –ERC (6 regidors) i el PSC (5)– treballen per bastir un pacte per governar l’Ajuntament fins al 2027. El cap de llista d’ERC, l’alcalde en funcions, Jordi Viñas, revalidaria el càrrec, ara amb el suport dels socialistes, que van quedar a 445 vots de la victòria el 28 de maig –1.481 del PSC per 1.926 dels republicans.

Viñas, batlle des del 2015, necessita un soci estable, per tercer mandat. Amb Junts (4 edils), soci des del 2019, no tenia la majoria absoluta d’11 regidors –el ple és de 21– i al final el soci té molts números que sigui el PSC de Joan Martín. Inicialment, Martín, regidor des del 2015, havia mostrat desconfiança en ERC.

Les negociacions per fer un govern fort o, com a mínim, tenir onze vots en la investidura de dissabte s’han succeït. Fonts del PSC reconeixen que la situació és molt oberta i que hi ha més d’una combinació. El partit considera que qui tingui en compte els seus principals eixos de programa, com ara el desenvolupament del sector sud del municipi i la introducció de la figura dels serenos, es convertirà en el seu soci de govern.

L’aliança entre ERC i PSC no necessitaria cap altra formació. Sumarien onze regidors (de vint-i-un) i ja no caldria el suport extern ni de Junts ni d’Independents per Salt-CUP (IdS-CUP), que ahir va tenir assemblea per analitzar el curs de les negociacions. La formació independentista i assembleària descarta qualsevol col·laboració i vot favorable al PSC, formació que consideren responsable de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.

Fonts d’IpS-CUP assenyalen que donar suport a qualsevol altra combinació en què no hi hagi el PSC implica, entre altres coses, reduir el cost en càrrecs de confiança i dedicacions exclusives, cosa que han criticat sovint del pacte ERC-Junts.

Vox, cap de l’oposició

Les eleccions del 28 de maig –només hi va haver un 47,55% de participació– han deixat una situació semblant a la que hi havia. Només hi ha una diferència: ERC ha perdut un edil –passa de 7 a 6– i l’extrema dreta de Vox en suma un –passa de 3 a 4–. Vox (1.279 sufragis) és la tercera força davant de Junts (1.254 vots), que també té 4 regidors, i d’IdS-CUP (628 vots), que manté els dos edils actuals. Vox, que havia pres el relleu en el ple de Plataforma per Catalunya, serà probablement la cap de l’oposició i ha estat l’única amb millor percentatge de vots respecte al 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.