Política

França i els EUA insten la Xina a dialogar amb el Dalai-lama

Malgrat les primeres reaccions més aviat tímides tot i la violència de la repressió xinesa a les protestes al Tibet, la comunitat internacional ha començat a aixecar la veu per exigir a Pequín un canvi en la seva política a la regió. Tant els Estats Units com França van urgir ahir el govern xinès a acceptar el diàleg amb el Dalai-lama.

A través d’una carta enviada al cap d’Estat xinès, Hu Jintao, el cap de l’Elisi, Nicolas Sarkozy, ha demanat a Pequín que posi fi a la violència al Tibet i que aposti pel diàleg amb el Dalai-lama. El president francès s’ofereix com a mitjancer per facilitar el diàleg entre les dues parts i afirma, segons van revelar ahir des de l’Elisi, que la renovació de les converses permetria a tots els tibetans “expressar plenament la seva identitat cultural i espiritual dintre de la Xina”. No obstant això, la secretària francesa pels Drets Humans va intentar rebaixar el to del missatge de Sarkozy i va afirmar que la posició de París amb la Xina no ha canviat.

Una segona autoritat es va afegir ahir a Sarkozy en l’exigència a Pequín que dialogui. La secretària d’Estat nord-americana, Condoleezza Rice, va instar ahir la Xina a adoptar una política més “viable” amb el Tibet, que impliqui un diàleg amb el Dalai-lama. Rice, que va titllar d’“inacceptable” la repressió de les manifestacions, va sostenir ahir que el Dalai-lama podria desenvolupar un paper favorable en les possibles converses, “ja que ha declarat que no busca la independència del Tibet”. El conseller adjunt a la Seguretat Nacional dels EUA, James Jeffrey, molt proper al president George W. Bush, va mostrar la seva “profunda inquietud” per la repressió al Tibet i va demanar que s’obri la porta al diàleg.

Noves manifestacions
El govern de Pequín va informar de la mort ahir d’un policia xinès durant els disturbis que es van produir a la província de Sichuan, on més de 380 tibetans s’haurien entregat a les forces de seguretat. A l’exili, la policia nepalesa va arrestar unes 400 persones per haver organitzat una manifestació davant de les oficines de les Nacions Unides al país. El govern de Kàtmandu va reiterar ahir que no permetrà activitats ni concentracions contra les autoritats de la Xina en terreny nepalès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer comença a nomenar els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

L’Iran tria entre un moderat i un radical en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona
parlament europeu

Vox abandona Meloni pel nou grup d’Orbán a l’Eurocambra

barcelona
guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona
pròxim orient

Israel aprova la construcció de 5.295 habitatges a la Cisjordània ocupada

barcelona

L’Ajuntament reconeix la trajectòria de Jordi Orobitg i M. Antònia Batlle

LLORET DE MAR