Política

Salellas (Guanyem) guia ara l’independentisme a Girona

El cinquè batlle de la ciutat des del 1979 defensa la legitimitat del pacte amb Junts i ERC i diu que combatran l’extrema dreta

La vencedora del 28-M, Sílvia Paneque (PSC), s’estranya de l’acord

No hi va haver sorpreses en el ple d’investidura i la coalició entre Guanyem, Junts i ERC va donar ahir a Lluc Salellas i Vilar disset vots (de vint-i-set) i la vara de l’alcaldia de Girona.

La capital gironina manté un alcalde independentista –Salellas ha succeït Marta Madrenas, present a la sala, i Carles Puigdemont–, però ara és un dirigent de la CUP, periodista i politòleg, i amb l’exconsellera Gemma Geis (Junts) i l’exvicealcalde Quim Ayats (ERC) de companys de viatge.

El ple per a l’elecció de Lluc Salellas (Girona, 1984) va ser un oasi d’independentisme enmig de l’abatiment dels últims mesos. Geis i Ayats van fer pinya amb Guanyem i van evitar que la llista més votada, el PSC de Sílvia Paneque, governi. “El govern ampli, de 17, és una traducció exacta del que ens demana la ciutadania. Un govern legítim, constituït a partir del que marca la llei i que els dos grans partits espanyols han posat com a regles del joc [...]”, va explicar Salellas, acompanyat de la diputada al Parlament Montse Vinyets (CUP) i al Congrés Mireia Vehí, i de familiars, com ara el seu germà Benet, tant al saló de plens com al saló de descans del Teatre Municipal, on un centenar de persones seguien la sessió.

La vicealcaldessa Geis va valorar el compromís per fer “un govern ampli i fort” i la “capacitat transformadora” de la suma. El regidor de Cultura, Ayats, va parlar d’una Girona que defensi “les llibertats individuals i col·lectives”.

L’aritmètica i la legitimitat van sobrevolar el ple. Salellas va defensar que el pacte entre la segona, la tercera i la quarta llista més votada té raó de ser i permetrà “estabilitat i un projecte clar”.

A Paneque, les coses no li quadren. La portaveu del PSC va parlar de pacte “d’amagat” i que “costa d’explicar. [Guanyem] no és la llista més votada, no representa el canvi i no és d’esquerres. No vull creure que només sigui per la cadira”.

Paneque va ser molt aplaudida pels seus companys, però l’entusiasme es va desbordar quan, en el recompte dels vots, Salellas va ser proclamat alcalde per part del regidor de Vox Francisco Javier Domínguez. Eren les 11 i 37 minuts del matí, i se sentien crits “d’independència, independència”. Domínguez i Carla Aguilera (PSC) formaven la mesa d’edat, a tocar del secretari. Igual que a l’extrema dreta, al PP li preocupa la seguretat i també la reducció d’impostos. Ho va dir el seu portaveu, Jaume Veray, amb un to conciliador, a diferència del candidat de Vox.

La primera edil negra

Salellas, regidor des del 2015 –primer amb la CUP i ara amb Guanyem, encapçala un govern ampli, no tant com el que va tenir Girona del 2007 al 2011 amb el PSC, ICV-EUiA i ERC de socis. Hi havia llavors 17 regidors de 25 de govern –el 68% en lloc del 62,93% d’ara. Una de les cares noves és la jurista Amy Sabaly, la primera regidora negra i que serà la responsable de l’àrea d’Igualtat i Justícia Social.

Salellas és la cinquena persona que presidirà el ple de Girona des del 1979. Abans, ho havien fet Joaquim Nadal (1979-2002), Anna Pagans (2002-2011), Carles Puigdemont (2011-2016) i Marta Madrenas (2016-2023) –no es comptabilitzen els 53 dies amb Albert Ballesta d’alcalde, el 2016. Tant Salellas com Geis van tenir un record pel president Puigdemont, a l’exili.

De l’equip de Guanyem, només Salellas i Cristina Andreu tenen experiència com a regidors. Els seus sis companys s’estrenen, incloent-hi Sabaly. Quan els vuit regidors van sortir de la sala, els seus seguidors els esperaven eufòrics. Efectivament, Guanyem Girona ha guanyat.

GIRONA

LES FRASES

No acceptem ni acceptarem mai la intolerància. Aquest és l’únic cordó sanitari
Lluc Salellas
NOU ALCALDE DE gIRONA (GUANYEM)
El pacte es fonamenta en un canvi de rumb. No té una explicació senzilla
Sílvia Paneque
portaveu del psc

Estelades i “fora feixistes”

El discurs paorós del portaveu de Vox i únic regidor del partit de l’extrema dreta, Francisco Javier Domínguez, va donar inici als parlaments dels càrrecs electes. Domínguez, antic regidor del PP (1996-2003), va reclamar que la bandera d’Espanya i la imatge del rei Felip VI tornin a presidir el saló de sessions. Sempre en castellà, el portaveu de Vox va dir que treballaria per “recuperar Gerona para los gerundeses”. L’alcalde Salellas va dir que plantaran cara a l’extrema dreta i que, per això, hi haurà una regidoria de Llengua Catalana.

Domínguez tenia pressa i no forma part de les fotografies tant dels portaveus com dels 27 edils electes. Quan ell i la seva comitiva, incloent-hi el diputat Alberto Tarradas, van deixar l’Ajuntament, mig centenar de persones van escridassar-los. “Fora feixistes dels nostres barris” mentre feien onejar estelades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)

Un vidre més transparent

Banyoles