Política

Un alcalde “lleial a l’Estat” per a la capital de Catalunya

Un socialista torna a dirigir Barcelona després de 12 anys

Colau fa pinya amb els socis de Vox a València fent alcalde Jaume Collboni

Trias insinua que plega i explota: “Que us bombin a tots”

barcelona

Passen pocs minuts de les set de la tarda. Una dona i la filla petita pugen pel carrer Ciutat, a tocar de l’ajuntament de Barcelona. En aquell moment passa un cotxe amb els vidres tintats i la Guàrdia Urbana aparta la gent. La nena pregunta qui és, i la mare respon: “És l’alcalde de Barcelona, en Trias.” Un instant després, algú que acaba de sortir de l’Ajuntament avisa la dona: “L’alcalde és Jaume Collboni, l’acaben d’elegir.” La mare es queda parada, bada la boca i, mentre la filla la mira desconcertada per la desautorització, exclama: “No pot ser!” És.

Dues hores abans d’aquesta escena, a quarts de cinc de la tarda, la cara del regidor electe d’ERC, Jordi Castellana, és de sorpresa màxima quan acabat d’entrar a l’Ajuntament de Barcelona se li comunica la notícia del dia, la decisió dels nou regidors de Barcelona en Comú de fer alcalde Collboni sumant els seus vots amb els del PP, partit que ja treballa amb Vox al País Valencià com a soci de govern i en altres punts de l’Estat.

I així és, per segona vegada consecutiva, un pacte entre tres partits antagònics de l’Ajuntament de Barcelona facilita l’elecció de l’alcalde de la ciutat. Fa quatre anys va ser Manuel Valls, i l’agraciada Ada Colau, i aquest cop Daniel Sirera i la mateixa Colau per fer alcalde Collboni. Amb la decisió, que fa inútil el pacte de govern a què havien arribat Xavier Trias i Ernest Maragall concretat en un document de 14 folis, 23 vots van permetre que després de dotze anys la capital de Catalunya torni a tenir un alcalde socialista que es reivindica, en el seu frontispici polític, com a “lleial a l’Estat”.

El comunicat de premsa de Barcelona en Comú anunciant el seu vot per Collboni i el pas a l’oposició, complint les exigències del PP, es va fer públic quan passava un minut de les quatre de la tarda i en faltaven 29 per a l’inici del ple d’investidura. Amb aquest canvi de guió inesperat la sessió solemne va ser molt tensa, amb pocs o cap somriure, tampoc del nou alcalde, molts retrets i tensió. Els dos principals damnificats del pacte a tres, Ernest Maragall i Xavier Trias, van fer discursos molt durs quan va ser el torn de les intervencions, amb Collboni ja enfaixat i assegut amb la vara d’alcalde presidint el Saló de Cent.

“Aquest ple no té res a veure amb Barcelona ni amb la independència; té a veure amb l’exercici descarnat del poder”, va dir un Maragall molt dolgut, que va evitar mirar en tot moment Collboni, a qui va advertir que “serà la ciutadania els que no li ho posaran fàcil”.

Xavier Trias va donar a entendre que no continuarà a l’Ajuntament i després de donar una lliçó assegurant que el resultat de la votació respon al joc de la democràcia va acusar Collboni i Colau de “fer ximpleries i crear mal ambient” i es va sincerar amb “que us bombin a tots, que no ho dic però ho penso”.

Al seu torn, Ada Colau va negar cap pacte secret amb el PP i Jaume Collboni, molt seriós, va prometre ser l’alcalde de tots i totes, “de todos y todas”.

LES FRASES

Que us bombin a tots; no ho dic però ho penso. Vostès fan ximpleries i creen un molt mal ambient
Xavier Trias
cap del grup trias per barcelona
Hem assistit a l’espectacle del poder descarnat. Em comprometo a continuar representant l’esperança
Ernest Maragall
ERC

Un pacte entre PSOE i PP cuinat dijous a Madrid

El pacte que ha portat Jaume Collboni a l’alcaldia es va negociar dijous al matí a Madrid. Des del PP, Elías Bendodo, va trucar al secretari general del PSOE, Santos Cerdaña, oferint els seus vots a canvi de la sola condició que Ada Colau quedés fora del govern. El PSOE ho va acceptar i aquell mateix dia la militància del PSC va ser convocada d’urgència a un acte que Jaume Collboni va fer a la tarda a la seu del partit. Va plantejar l’equació que semblava impossible traspassant tota la responsabilitat a Barcelona en Comú. Unes hores després, a mig matí de divendres, Daniel Sirera compareixia per posar les seves condicions i apostar per frenar el pas a un alcalde independentista. Divendres es van reunir Jaume Collboni i Ada Colau. Ahir, el PSOE treia pit assegurant que l’elecció de Collboni és la mostra que Pedro Sánchez ha pacificat Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Xoc total del fiscal general i els fiscals del procés

madrid
guerra a gaza

Els EUA sancionen al grup israelià Tzav 9 per bloquejar l’ajuda humanitària

barcelona
estat francès

La justícia anul·la l’expulsió de Ciotti i el manté com a líder dels conservadors

barcelona
Cimera del Grup dels Set

El G7 exigeix a la Xina i l’Iran que no donin suport a Rússia contra Ucraïna

Barcelona
guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona
àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona