Política

estat francès

El govern francès il·legalitza un grup ecologista que defensa l’acció directa

L’executiu de Macron justifica la dissolució del moviment Alçaments de la Terra per la seva implicació en accions violentes en protestes recents

El govern del president francès, Emmanuel Macron, ha consumat aquest dimecres la il·legalització del moviment ecologista Alçaments de la Terra (SLT, per les seves sigles en francès), que va coliderar el març passat una protesta amb 30.000 persones contra la construcció d’unes grans basses al municipi de Sainte-Soline, que va saldar-se amb 200 ferits.

El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, ja havia avançat la mesura, aprovada aquest dimecres pel Consell de Ministres. El decret de dissolució al·lega bàsicament que “cap cas justifica les estratègies especialment nombroses i violentes a les quals apel·la el grup”, informen els mitjans locals. “L’ús de la violència no és legítim en un estat de dret, i això és el que es castiga”, ha declarat el portaveu de l’executiu francès, Olivier Véran, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. L’executiu considera que el col·lectiu Alçaments de la Terra, utilitzant com a pretext la defensa la conservació del medi ambient, “incita al sabotatge i als danys materials, fins i tot mitjançant l’ús de la violència”. En el decret de dissolució, explica la premsa local, se cita com a exemple d’aquestes activitats les protestes de Saint-Soline que van deixar dos manifestants en coma i que també van derivar en crítiques per l’actuació policial.

El portaveu del govern francès també va fer al·lusió a l’última de les grans protestes organitzades pel col·lectiu ecologista dissabte passat contra el projecte de línia ferroviària de gran capacitat entre Lió i Torí pels Alps, amb un túnel de mig centenar de quilòmetres. En aquesta acció, entre tres mil i cinc mil persones van participar en una concentració que havia estat prohibida per l’executiu pel risc que hi hagués aldarulls i que va acabar amb enfrontaments amb les forces de seguretat, en els quals van resultar ferits una dotzena d’agents.

Explica l’agència Efe que el col·lectiu Aixecaments de la Terra, que aplega grups d’arreu de l’Estat francès que, mitjançant grans marxes i ocupacions, intenten aturar projectes urbanístics i agroindustrials, compta amb importants suports polítics en l’esquerra de l’espectre polític, i més concretament a la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, i en els ecologistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ