Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’EUROPA

EUA enviarà bombes de fragmentació a Ucraïna, segons Bloomberg

Diversos països de l’OTAN han signat un tractat que en prohibeix l’ús i l’exportació, però no els Estats Units

HRW demana a Biden que no transfereixi aquest tipus de munició i denuncia que tant Moscou com Kíiv l’utilitzen

Estats Units d’Amèrica (EUA) enviarà bombes de dispersió a Ucraïna malgrat les crítiques del grups de defensa dels drets humans pels perills que aquest armament pot suposar per a la població civil fins i tot després del conflicte.

Segons l’agència nord-americana Bloomberg, el president dels EUA, Joe Biden, ja ha donat llum verd a un nou paquet d’assistència militar que inclou municions convencionals millorades de doble propòsit (DPICM, per les sigles en anglès), tot i que la decisió encara no ha estat anunciada.

L’exportació d’aquestes armes està restringida pel Congrés, però Biden podria recórrer a les facultats de transferència que li atorga la llei d’Assistència Exterior, que li permet transferir articles i serveis militars sense l’aprovació de la cambra durant una emergència.

El lliurament d’aquest armament, sol·licitat per Kíiv, pot crear controvèrsia amb altres socies de l’OTAN, com França, Alemanya i el Regne Unit, que han signat un tractat per prohibir l’ús i l’exportació de les bombes de dispersió. En canvi, Estats Units, Rússia o Ucraïna no han signat mai aquest tractat, tot i que en el passat Washington ha criticat altres països, com Rússia, per utilitzar bombes de dispersió.

Aquests explosius, també anomenats de fragmentació, alliberen en esclatar petites bombes que poden perforar vehicles i penetrar a trinxeres, però poden matar o ferir moltes persones de manera indiscriminada o produir incendis. A més, aquestes submunicions poden no esclatar amb l’impacte inicial i actuar com mines terrestres, “suposant una amenaça per la població civil durant anys o fins i tot dècades”, segons adverteix l’ONG Human Rights Watch (HRW).

L’entitat ha denunciat aquest divendres en un comunicat l’ús de bombes de fragmentació en el conflicte a l’est d’Europa tant per part de Rússia com d’Ucraïna i ha instat les dues parts a deixar d’utilitzar-les. També ha demanat als EUA que no enviï aquesta mena de munició als seus aliats ucraïnesos.

El grup de defensa dels drets humans assegura que “les forces ucraïneses han utilitzat munició de fragmentació que ha provocat la mort i ferides greus a civils”. HRW afegeix que les forces russes han “utilitzat extensivament bombes de dispersió” que també han deixat “nombroses baixes civils i ferides greus”. “La munició de fragmentació utilitzada per Rússia i Ucraïna està ferint civils ara i deixarà petites bombes [sense esclatar] que ho continuaran fent durant anys”. “Estats Units no ha de transferir munició de fragmentació a Ucraïna”, sentencia l’entitat.

El comunicat de l’ONG ha irritat el govern ucraïnès. L’assessor de l’oficina presidencial Mikhailo Podoliak ha criticat que els “activistes pels drets humans” han llançat una “agressiva campanya de lobby no per expulsar Rússia de les Nacions Unides sinó per torpedejar el subministrament d’armes a Ucraïna”. Podoliak ha retret a HRW que acusi els ucraïnesos “de no desarmar-se prou” mentre Rússia envaeix el seu país i desencadena una “guerra genocida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA