Política

Guerra a Ucraïna

Rússia denuncia un atac massiu de drons a Sebastòpol

Moscou assegura que ha frustrat l’intent de Kíiv contra objectius de la península de Crimea mentre Ucraïna aprova eliminar la falç i el martell de l’escut de l’estàtua de la Mare Pàtria

El ministeri de Defensa de Rússia ha explicat avui que ha repel·lit un atac massiu de drons ucraïnesos contra Sebastòpol, capital de Crimea i base de la flota russa del mar Negre.

“Aquest matí hem frustrat un intent del règim de Kíiv d’efectuar un atac terrorista amb set aparells aeris no tripulats i dos semisubmergibles també no tripulats contra objectius en territori de la península de Crimea, prop de la ciutat de Sebastòpol”, diu el comunicat del ministeri de Defensa que recull EFE.

Segons la nota, dos drons van ser destruïts per la defensa aèria i els altres cinc van poder ser neutralitzats per mitjans electrònics sense que poguessin arribar als seus objectius. A més, a la part nord del mar Negre, es van descobrir i eliminar dues embarcacions no tripulades de les Forces Armades d’Ucraïna. “Com a resultat del frustrat atac terrorista, no hi ha haver víctimes ni danys”, asseguren des del ministeri rus.

Unes hores després de fer públic el comunicat d’aquesta acció, el governador de Sebastòpol, Mijaíl Razvozhaev, va informar a través del seu canal de Telegram que s’havia produït un altre atac amb dron, aquest cop contra el port de la seva ciutat. Segons Razvozhaev, l’aparell no tripulat va ser interceptat a través de mitjans de lluita radioelectrònics russos i destruït a l’aigua. “La situació aèria està sota control”, ha afegit.

D’altra banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha afirmat avui en una entrevista a la televisió russa que l’entrega de bombes de fragmentació nord-americanes a Ucraïna és un “delicte”, en referència a l’anunci que van fer els EUA el 7 de juliol passat sobre l’enviament d’aquest tipus de bombes a Ucraïna, malgrat la crítica que va rebre d’alguns països. En aquest sentit, el Pentàgon va assegurar dijous passat que aquesta munició promesa a Kíiv ja es trobava a Ucraïna.

“La pròpia administració dels EUA va fer una valoració d’aquestes municions de fragmentació fa temps, a través dels seus empleats, quan va qualificar el seu ús com a delicte. Així és com crec que ha de ser vist”, ha assegurat Putin durant l’entrevista per al programa Moscou. Kremlin. Putin.

El president rus també ha volgut aclarir que “fins ara no les hem utilitzat, perquè no hem tingut necessitat, però si Ucraïna les fa servir contra les tropes russes, Moscou es reserva el dret d’emprendre accions idèntiques”. Tot i això, segons Human Rights Watch, tant Rússia com Ucraïna ja han fet ús de les bombes de fragmentació en el conflicte.

Des d’ara, el trident

Després de molts anys de debat, les autoritats ucraïneses han aprovat aquesta setmana canviar la falç i el martell soviètics de l’escut de l’estàtua de la Mare Pàtria pel trident, que ha estat l’emblema nacional de l’Estat ucraïnès sempre que el país ha estat independent. “El procés de superar les conseqüències de la sovietització, la russificació i el comunisme no és només una qüestió legislativa, sinó una demanda social”, ha comentat el ministre ucraïnès de Cultura, Oleksandr Tkatxenko.

L’estàtua, tot i néixer com a homenatge a la pàtria soviètica que els ucraïnesos compartien en un pla d’inferioritat amb els russos –va ser inaugurada el 1981 pel llavors líder de la URSS, Leonid Brezhnev, quan Ucraïna encara era una de les 15 repúbliques soviètiques–, l’orgullosa figura femenina que alça la seva espasa i el seu escut al cel de Kíiv s’havia convertit per a molts en un símbol de la resistència de la ciutat i d’Ucraïna a la voluntat de sotmetre-les de Rússia.

Les obres de modificació aprovades faran visible en l’escut d’aquesta estàtua el trident que representa la sobirania d’Ucraïna en una data molt significativa: el 24 d’agost, quan el país celebra el dia de la independència, aconseguida el 1991.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona