Política

Aragonès: “la memòria és el millor antídot contra el feixisme”

El govern commemora a Ascó els 85 anys de l’inici de la Batalla de l’Ebre

Ubasart referma el compromís de retirar el monument franquista de Tortosa, si bé admet que no hi ha terminis

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat la memòria democràtica com el “millor antídot contra el feixisme”, durant l’acte de commemoració dels 85 de l’inici de la Batalla de l’Ebre de la Guerra Civil, que s’ha celebrat aquest matí al pas de barca d’Ascó, un dels punts per on la matinada del 25 de juliol de 1938 les tropes republicanes van travessar el riu per iniciar l’ofensiva. El president ha reivindicat la memòria històrica com una eina per mirar més enllà del passat, que se centra en el futur a través de la “justícia, reparació i la garantia de no repetició”. En aquest context, segons recull l'ACN, ha fet una crida a mantenir la mobilització per defensar els drets i les llibertats de la ciutadania i ha demanat no fer “ni un pas enrere” davant aquells a qui “els molesta la memòria democràtica, com els molesten els drets humans, els de les dones, els de les persones LGTBI, la nostra llengua o la nostra cultura”, ha reblat.

Pel seu cantó, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha refermat el compromís del govern de retirar el monument franquista de Tortosa, que segons ella constitueix una “humiliació sagnant”. Per això s’ha oposat a la seva reinterpretació, que es va aprovar en una consulta a la ciutat, i ha dit que el govern hi segueix treballant, tot i que no ha concretat terminis per a la retirada i ha lamentat els “entrebancs judicials” amb què ha topat. “No es pot ser demòcrata sense ser antifeixista”, ha conclòs.

En la jornada també hi ha estat present el manresà de 102 anys Salvador Farrés, supervivent de la Lleva del Biberó, formada per joves de 17 i 18 anys mobilitzats pel bàndol republicà. Precisament un dels moments emotius ha estat la lectura de la carta d’un altre dels seus integrants per part del seu net, l’escriptor i dramaturg d’Aldover Valer Gisbert. L’actuació, que ha rememorat en primera persona un dels moments del soldat durant la batalla, ha anat acompanyada per la música de l’agrupació Camerata XXI. També s’han llegit unes paraules escrites per un altre dels supervivents, Miquel Morera, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

L’homenatge a totes les víctimes i els supervivents de la Batalla de l’Ebre s’ha fet cada any des de 1980 per part de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41. A partir del 2014, les institucions han agafat el relleu per rememorar la batalla de l’Ebre. Enguany es compleixen 85 anys d’aquest episodi que va marcar el principi del final de la Guerra Civil, i que es va allargar durant 115 dies. S’estima que hi van morir unes 30.000 persones, entre civils i soldats de tots dos exèrcits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona