Política

EDUCACIÓ

El TSJC considera la immersió inaplicable i imposa més castellà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que la immersió lingüística a les escoles només es podria aplicar si hi hagués l’opció de dos règims lingüístics, però no en un sistema únic com el català. Ho diu en l’argumentació de les tres sentències que la setmana passada ja va filtrar i que afecta tres grups concrets, on estipula que s’ha de fer com a mínim una assignatura troncal no lingüística en castellà, a banda de la de llengua castellana. Per fer-ho, es basa en les seves pròpies sentències anteriors, que alhora es basen en sentències prèvies del Tribunal Constitucional (TC) sobre la matèria i que partien de la sentència de l’Estatut del 2010.

El tribunal diu que la presència del castellà és “insuficient” i “no adequada” als centres escolars afectats. També diu que la Llei 8/22 i el decret llei aprovats l’any passat que establien el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua curricular són inconstitucionals. Però no es planteja l’aplicació de la sentència a tot el sistema educatiu, sinó només als casos concrets dels alumnes que ho han reclamat, i per això no cal presentar una qüestió d’inconstitucionalitat, com sí que va passar amb les reclamacions que pretenien aplicar el 25% de castellà a tot el sistema.

L’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), que ha defensat algunes d’aquestes famílies, va comunicar ahir que ha rebut dues noves sentències favorables referents a dues escoles de Vilanova del Vallès i Sant Esteve Sesrovires, que s’afegeixen a les escoles de Palamós, Sant Pere de Ribes i Barcelona.

La consellera d’Educació, Anna Simó, va lamentar que el TSJC hagi entrat dues vegades en campanya, i considera que “s’excedeix” en les seves funcions perquè “no té reconeguda la funció pedagògica”. La consellera va refermar que l’executiu tirarà endavant el decret que va anunciar dilluns i que aquesta mesura “no es veurà afectada” per les decisions dels tribunals. També ha reiterat que presentaran un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

La diputada de Cs al Parlament Anna Grau va anunciar ahir que no descartava portar als tribunals el nou decret del govern “infame” i “hispanòfob que vol posar les escoles i els mestres a treballar per Plataforma per la Llengua”.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/16-educacio/2314129-el-tsjc-imposa-mes-castella-perque-considera-que-la-immersio-no-es-aplicable.html

2314129



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona