Política

Sumar replica a Junts que condicionar una investidura al referèndum és “una autèntica enganyifa”

La candidata de Sumar-En Comú Podem a les eleccions espanyoles Aina Vidal ha advertit aquest dimecres que “seria un error i una autèntica enganyifa” que el referèndum d’autodeterminació de Catalunya esdevingui “un element de bloqueig” de la investidura del proper president del govern estatal. Responia així des de Lleida a la proposta llançada per la cap de llista de Junts a la demarcació de Barcelona, Míriam Nogueras, de no investir el socialista Pedro Sánchez president si no es compromet a transferir la competència de convocar referèndums a la Generalitat.

Vidal ha visitat la capital del Segrià per donar suport a la cap de llista d’aquesta circumscripció, Elena Ferre, i ha assegurat que els comicis de diumenge són “l’oportunitat de recuperar” l’escó dels comuns a la demarcació. “A Lleida, o Vox i el PP treu l’escó o el traiem nosaltres”, ha avisat. Ambdues, i com ha recollit l’ACN, han aprofitat per defensar iniciatives que els comuns volen impulsar per defensar i promoure el català i la resta de llengües cooficials i “minoritzades”, com permetre que es puguin aprendre a qualsevol indret de l’estat espanyol i que es puguin emprar al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu.

Concretament, pretenen impulsar de nou una llei estatal de plurilingüisme que reconegui la diversitat lingüística de l’estat espanyol i protegeixi i promocioni els idiomes que no són el castellà –també els menys parlats, com l’aranès, l’aragonès o l’asturià, han explicat– i una segona norma “d’ús i aprenentatge de les llengües cooficials i minoritzades” per tal que tothom pugui aprendre les que desitgi arreu de l’estat espanyol.

“Davant la persecució del català de PP i Vox, Sumar portarà el català a cada racó de l’Estat”, ha resumit Vidal, que ha exalçat la “riquesa lingüística i literària” que hi ha a l’estat espanyol. És per això que ha defensat no només que es puguin aprendre totes les llengües, ja sigui com a assignatura optativa a l’educació reglada o a través de les escoles oficials d’idiomes (EOI), sinó també que RTVE s’impliqui en la producció audiovisual en aquestes llengües i que tinguin reconeixement institucional amb “premis com el Cervantes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia