Política

ERC paga el desgast i Bassa queda sense acompanyant

La cap de llista republicana anirà a Madrid per tercera legislatura

És tercera pel retrocés de l’11,1% en vots

ERC va pagar el desgast –també a la circumscripció de Girona– i va passar del primer lloc del 10 de novembre del 2019 al tercer d’ahir pel retrocés de l’11,1% en vots. La cap de llista, Montse Bassa, anirà a Madrid per tercera legislatura, però per primer cop ho farà sense cap acompanyant.

ERC va cedir la primera plaça obtinguda fa gairebé quatre anys i va recular al tercer lloc, darrere del PSC i Junts, tots dos amb dos representants. Els republicans van obtenir 47.234 vots i el 14,74% dels sufragis, lluny dels 91.389 vots i el 25,84% de fa quatre anys.

“No han anat a votar”

Amb el 100% escrutat i gairebé a mitjanit, Montse Bassa (Torroella de Montgrí, 1965) va valorar els resultats acceptant que no havien estat bons. “L’independentisme ha baixat i els partits espanyols han guanyat pes.” Per Bassa, una bona part dels independentistes “no han anat a votar, això és clar”. La participació d’ahir es va xifrar en un 62,15% a la demarcació.

Bassa va assenyalar que aniran a Madrid a “defensar Catalunya i les comarques gironines” i a impedir que governi la dreta i l’extrema dreta. A banda de l’abstenció, ERC també hauria pagat governar en solitari a la Generalitat, entre altres factors.

L’integrant de la candidatura d’ERC més damnificat pels resultats va ser el diputat Joan Margall (número 2), que no ha estat escollit. L’antic alcalde de Torroella de Montgrí havia acompanyat Bassa en la tretzena i en la catorzena legislatura a Madrid. Del maig al setembre del 2019, després de les eleccions del 28 d’abril, també hi havia Laia Cañigueral. En aquella ocasió, els republicans tenien la meitat dels representants gironins (3 de 6).

El 2016, ERC havia guanyat per primer cop unes estatals a la circumscripció de Girona, amb Teresa Jordà de cap de llista i Joan Olòriz de número 2. Els dos representants sempre havien estat el sostre dels republicans fins a l’abril del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia