Política

alemanya

Els conservadors alemanys reiteren el seu rebuig a la ultradreta

El líder de la CDU s’ha vist obligat a relativitzar la seva posició sobre l’AfD després de la pluja de crítiques que li ha caigut des de les files del seu propi partit

El líder de l’oposició alemanya, el conservador Friedrich Merz, ha reiterat aquest dilluns el rebuig del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata Alemanya (CDU), a tota mena de cooperació amb Alternativa per Alemanya (AfD) després d’un agre debat generat per unes declaracions seves que havien estat interpretades com una obertura cap a la formació ultradretana en l’àmbit municipal. “Per deixar-ho clar d’una vegada. Mai he dit una altra cosa: no hi haurà cooperació amb l’AfD en l’àmbit municipal”, ha escrit Merz en el seu compte a la xarxa social Twitter, sortint així al pas de les crítiques que li han caigut dins del seu propi partit per unes declaracions a la televisió alemanya.

Merz havia descartat tota cooperació en òrgans legislatius, però havia dit que si l’AfD guanyava eleccions en ajuntaments, s’havia d’acceptar el resultat democràtic i buscar formes de cooperació.

“El tema de la cooperació amb l’AfD (prohibida per una resolució d’un congrés de la CDU) afecta els òrgans legislatius. És a dir, el Bundestag (cambra baixa del Parlament federal), els parlaments regionals i el Parlament Europeu”, havia dit Merz. En el cas de victòries de l’AfD en l’àmbit municipal “es tracta de resultats democràtics que s’han d’acceptar i naturalment cal buscar camins per a les decisions municipals en els organismes competents”.

Aquestes declaracions han provocat una forta resistència dins de la mateixa CDU i de part del seu partit germà, la Unió Socialcristiana (CSU) de Baviera.

“La CSU rebutja tota cooperació amb l’AfD a qualsevol nivell. L’AfD és antidemocràtica, ultradretana i trenca el consens social. No és compatible amb els nostres valors”, ha dit el seu president i primer ministre bavarès, Markus Söder.

Dins de la CDU, l’alcalde governador de Berlín, Kai Wegner, i l’exprimer ministre de l’estat federat de Sarre, Tobias Hans, entre altres, també han reaccionat a les paraules de Merz a la televisió alemanya. “La CDU no pot i no vol cooperar amb un partit el model social del qual és l’odi i la marginació”, ha proclamat Wegner, mentre que Hans ha recordat que hi ha una resolució d’un congrés del partit en la qual es rebutja tota cooperació amb l’AfD.

La vicepresidenta del Bundestag, Yvonne Mangwas, ha estat més contundent. “Sigui en el Bundestag o en un ajuntament, un ultradretà és un ultradretà. L’ultradretà per un cristianodemòcrata sempre és l’enemic”, ha dit. Altres diputats també s’han pronunciat contra les declaracions de Merz i han recordat la resolució del congrés del partit vetant tota cooperació amb els ultradretans.

L’AfD té actualment bons resultats en les enquestes i a l’est d’Alemanya ha aconseguit per primera vegada un alcalde i un administrador de districte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona