Política

Sánchez no preveu noves eleccions i cerca la fórmula mentre el PP parla amb Vox

Els socialistes engeguen el seu pla per convèncer Junts i la resta d’aliats, mentre els de Feijóo anuncien que ja han començat a conversar amb Vox per intentar per intentar formar govern

Els socialistes deixen clar que no preveuen una repetició electoral i estan explorant la fórmula per aconseguir tots els aliats necessaris perquè Pedro Sánchez pugui reeditar un govern de coalició de l’esquerra a l’Estat. Això implica convèncer nacionalistes i independentistes i, sobretot, un partit que ha esdevingut clau, Junts, i que té set vots essencials per a la legislatura. En canvi, segons fonts del PP, els populars s’ha disposat a començar converses amb Vox per intentar que un nou govern encapçalat per Alberto Núñez Feijóo sigui possible, malgrat que els números no surten: no arriben a la majoria absoluta.

El president espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat en l’executiva federal del partit que “aquesta democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat”, segons han assenyalat fonts de la formació, que tenen clar que hauran de comptar amb Junts, si bé encara no s’ha posat sobre la taula el plantejament que cal fer. Els socialistes no han expressat una excessiva pressa per a les negociacions, però s’acosta el primer objectiu: negociar la mesa del Congrés dels Diputats, ja que les Corts espanyoles es constituiran el 17 d’agost.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha concretat als mitjans que les setmanes que venen seran “complicades”, però ha volgut destacar “l’esperança” que s’obre camí i que intentaran que un nou govern d’esquerres reïxi. En els mateixos termes s’ha expressat la líder del PSC al Congrés, Meritxell Batet, i el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, que han posat l’accent en el ‘no’ dels ciutaddans a un govern de la dreta i la ultradreta i el ‘sí’ a “l’Espanya plural i diversa”, cosa que segons han expressat quedarà palesa en el nou govern. Com a partit, recorden el missatge clar dels resultats i s’adrecen a a Junts, amb qui ja s’han obert a negociar la mesa del Congrés i la investidura, si bé una primera línia vermella aparent seria l’Estat de Dret, segons els socialistes.

Paral·lelament, el líder del PP començarà “immediatament” les converses amb altres partits polítics per “aconseguir els suports necessaris de cara a la seva investidura com a president del govern”, segons fonts dels populars, que recorden que ho fa “d’acord amb el mandat electoral”. Recorden que en la mateixa nit electoral van emplaçar el PSOE a contactar en els pròxims dies i ara ja han anunciat que es disposen a contactar amb Vox amb la vista posada a la nova legislatura. En aquest sentit, també parlarà amb altres partits per explorar el seu suport a la investidura com Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada