Política

estats Units

La jutgessa rebutja l’acord de Hunter Biden amb la fiscalia

El fill de Joe Biden acaba declarant-se no culpable de dos delictes fiscals menors que inicialment havia admès

Els fiscals, que oferien no portar-lo a judici pel cas de possessió d’armes, demanen més temps per decidir si fan una nova proposta o tiren endavant el procés

La campanya de Joe Bidenes complica. El seu fill Robert Hunter Biden s’ha desdit aquest dimecres d’un pacte de culpabilitat amb la fiscalia durant una accidentada vista a un tribunal federal de Wilmington, a l’Estat de Delaware.

El guió previst era que Biden admetria dos delictes fiscals menors, no haver pagat a temps els impostos federals el 2017 i 2018, i a canvi el departament de Justícia dels Estats Units no el duria a judici per un càrrec més greu pel qual podria anar a la presó: tenir una arma de foc tot i ser addicte a les drogues.

Les parts han complert inicialment l’acord. L’acusat ha arribat al tribunal amb la intenció de declarar-se culpable i els fiscals n’han recomanat la llibertat condicional. Però la magistrada Maryellen Noreika ha qüestionat alguns aspectes del pacte, com si podia incloure la immunitat en el cas de possessió d’arma de foc, i s’ha produït un recés per examinar-lo. Segons han informat mitjans nord-americans, durant la vista la jutgessa ha expressat dubtes sobre si la investigació de la fiscalia havia estat suficient i fins i tot ha plantejat si calia recomençar-la, una actitud que no és habitual, segons els mateixos mitjans.

La vista s’ha reprès amb el matís que l’acord cobriria la possessió d’armes i el consum de drogues però no tancaria altres investigacions. En no veure garantida una immunitat prou àmplia, Hunter Biden s’ha acabat declarant no culpable. Els fiscals han demanat més temps per revisar el cas abans de proposar un altre acord o tirar endavant el judici.

La situació judicial del seu segon i més problemàtic fill s’ha convertit en una pedra a la sabata per a Joe Biden i en munició per als seus rivals polítics, que han aprofitat el cas per atacar al president demòcrata de no haver fet prou esforços per dur la investigació fins al final i acusar de corruptes als Biden. El president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, va amenaçar dimarts amb iniciar un judici polític (impeachment, en anglès) contra Joe Biden, tot i que l’oposició no té prou força parlamentària per destituir-lo.

La secretària de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha declarat aquest dimecres a la roda de premsa diària que aquest és un “afer privat” i ha recordat que Hunter Biden és un “ciutadà particular” que no ocupa cap càrrec públic. A més, ha remarcat que la investigació és “independent” del govern i està liderada per un fiscal nomenat per l’anterior president, el republicà Donald Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona