Política

estat espanyol

L’Audiencia Nacional manté en llibertat Villarejo després de la seva primera condemna a 19 anys de presó

La fiscalia anticorrupció havia reclamat el seu empresonament immediat per risc de fugida

El tribunal de l’Audiencia Nacional que va condemnar el comissari jubilat de policia José Manuel Villarejo a dinou anys de presó per una peça de la macrocausa Tàndem ha decidit aquest dilluns deixar-lo en llibertat amb mesures cautelars perquè no aprecia risc de fugida, com ha al·legat la Fiscalia Anticorrupció per reclamar el seu empresonament.

Després de la celebració aquest dilluns d’una vista sol·licitada per la fiscalia per demanar l’ingrés de presó immediat de Villarejo i el seu soci Rafael Redondo, condemnat a tretze anys de privació de llibertat, el tribunal els ha deixat a tots dos marxar a casa fins a l’adopció d’una decisió, la qual cosa ha estat interpretat ja aleshores com un senyal que quedarien en llibertat, explica l’agència Efe.

En una interlocutòria dictada unes hores després i recollida per l’agència, els magistrats de la secció quarta de la Sala Penal de l’Audiencia Nacional han acordat deixar-los en llibertat sota l’obligació de comparèixer en el jutjat més pròxim al seu domicili cada quinze dies i també davant l’Audiencia Nacional sempre que siguin requerits, a més de la prohibició de sortir del territori de l’Estat espanyol, retirada del passaport i comunicació de qualsevol canvi de domicili.

La sala considera que no només es requereix per acordar l’ingrés a presó l’existència d’una condemna elevada, sinó que aquesta ha d’anar acompanya de circumstàncies adverses que evidenciïn un risc de fugida. I en aquest cas, el tribunal assenyala que Villarejo va romandre a presó del 3 de novembre de 2017 fins al 10 de febrer de 2020, ha atès a totes les cites judicials i ha comparegut a totes les sessions del judici menys en les quals es va autoritzar la seva absència. Apunta a més, que es va personar sense demora a la Secretaria del Tribunal per a la notificació de la sentència tot i que era coneixedor que era condemnatòria, que no és ferma, ja que pot presentar recurs davant la sala d’Apel·lació de l’Audiencia Nacional o el Tribunal Suprem.

L’Audiencia Nacional explica que Villarejo ha estat condemnat a dinou anys de presó, però no ho va ser en virtut d’un delicte d’extrema gravetat mereixedor de tan severa sanció punitiva, sinó que aquesta condemna resulta de la suma de penes imposades per delictes d’encobriment i revelació de secrets d’empresa i particulars (quatre) i falsedat en document mercantil (dos).

A la sortida de l’Audiencia Nacional després de la vista, Villarejo ha agraït la “coherència” del tribunal.

Abans d’entrar a la vista i en declaracions als mitjans a les portes de l’Audiencia Nacional, el comissari jubilat de policia s’ha mostrat molt dur amb la Fiscalia Anticorrupció i ha advertit podria ser víctima d’un fals suïcidi a la presó si el tribunal acordava engarjolar-lo de nou.

“Si al final triomfa l’estat profund, no espero que em tractin especialment bé a la presó. No creguin que les càmeres de vigilància diran que Villarejo estava sol a la cel·la i que no va entrar ni sortir ningú. Jo he vist com es manipula la visualització”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur del govern de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats nord-americanes

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona