Política

República Centreafricana

El polèmic canvi constitucional que obre la porta a un tercer mandat de Touadera rep el 95% del suport al referèndum

El plebiscit ha estat boicotejat pels principals partits de l’oposició, la societat civil i els grups armats

Acusen el president de voler perpetuar-se al poder

La reforma constitucional que elimina la limitació de dos mandats presidencials a la República Centreafricana (RCA) ha obtingut un aclaparador suport en el controvertit referèndum celebrat el passat 30 de juliol, segons va confirmar ahir a la nit l’Autoritat Nacional de les Eleccions (ANE).

Amb una participació del 61,10 %, el 95,27 % dels vots han estat favorables i només el 4,73 % hi han votat en contra, d’acord amb els resultats provisionals proclamats pel president de l’ANE, Mathias Morouba. Aquest recompte ha de ser ratificat encara pel Tribunal Constitucional, previsiblement el proper 27 d’agost.

El projecte constitucional aprovat podria estendre el mandat presidencial de cinc a set anys i abolir el límit de dos mandats que estableix la Carta Magna de 2016. Això permetria a l’actual president, Faustin Archange Touadéra, de 66 anys, optar per tercera vegada al càrrec el 2025 i acumular.

El referèndum ha estat boicotejat pels principals partits de l’oposició, la societat civil i també els grups armats, que acusen Touadéra de buscar ser president de per vida amb el canvi constitucional. També denuncien que el referèndum s’ha fet amb un cens electoral que no estava actualitzat i la manca d’independència de les institucions encarregades de garantir una votació lliure i neta.

L’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OHCHR) ha lamentat que no s’han fet públiques les principals propostes d’una reforma constitucional que, a parer de l’agència, plante riscos de problemes polítics, de seguretat, logístics, tècnics i financers.

Touadéra va convocar el referèndum després de destituir el passat octubre la presidenta del Tribunal Constitucional, Daniele Darlan, una decisió que l’oposició va titllar de “cop d’Estat constitucional” per prolongar-se en el poder. Aquesta cort havia anul·lat el passat 23 de setembre un decret presidencial per crear un comitè encarregat de redactar una nova Constitució.

L’actual president va arribar al poder el 2016 amb l’ajuda de França i les Nacions Unides i va ser reelegit a les eleccions presidencials del 2020, uns comicis que l’oposició va demanar anul·lar després que no es poguessin obrir més del 40 % dels centres de votació per la inseguretat. Poc abans d’aquella votació, diversos grups armats van formar la Coalició de Patriotes pel Canvi (CPC), que va intentar prendre Bangui el gener del 2021.

L’octubre d’aquell any, el president va declarar un alto el foc unilateral amb l’objectiu de facilitar el diàleg nacional. Al desembre centenars de mercenaris del grup Wagner i soldats ruandesos es van desplegar al país i van empènyer els rebels a les zones rurals.

Malgrat aquests avenços, encara dos terços

L’RCA, un dels països més pobres del món tot i tenir diamants, urani i or –controlats per milícies–, ha viscut en la inestabilitat política des de la independència de França, assolida el 1960. El país pateix violència sistèmica d des de finals de 2012, quan una coalició de grups rebels de majoria musulmana -els Séléka- va prendre la capital, Bangui, i va derrocar el president François Bozizé després de deu anys de govern (2003-2013), donant inici a una guerra civil. Com a resistència als atacs dels Séléka es van formar milícies cristianes que, com el primer grup, van acabar dividits en diverses faccions armades. Actualment hi ha mig milió d’habitants desplaçats internament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona